BinnenkortNieuws

Hannigan zingt en dirigeert bij LUDWIG

Barbara Hannigan combineert op 4 december haar talenten als zangeres en dirigente tijdens een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw. Samen met het collectief LUDWIG brengt ze muziek van Debussy, Schönberg, Berg en Gershwin.

Barbara Hannigan. (© Marco Borggreve)

De Canadese Barbara Hannigan maakt sinds eind jaren negentig carrière als sopraan. Haar specialiteit is hedendaagse muziek. Ze was betrokken bij de wereldpremières van tientallen werken, vaak ook in Nederland. Sinds een paar jaar is ze ook als dirigente actief.

Hannigan is één van de vaste leden van LUDWIG, geen orkest, maar een collectief dat met wisselende bezetting projecten uitvoert. Met LUDWIG maakte Hannigan onlangs het album Crazy Girl Crazy, de aanleiding voor het optreden in Amsterdam.

De naam Crazy Girl Crazy is deels ontleend aan Girl Crazy, een musical van George Gershwin uit 1930. Hannigan liet een nieuwe suite maken van het werk, dat in Amsterdam te horen zal zijn.

Naast Gershwins Amerikaanse stijl klinkt een Franse compositie van Claude Debussy (Syrinx) en worden Schönbergs strijkerswerk Verklärte Nacht en Bergs Lulu Suite uitgevoerd. Lulu is één van de succesrollen van Hannigan. Ze neemt de zangpartij in de suite voor eigen rekening.

Het concert begint om 20.15 uur. Om 19.45 uur is in de Spiegelzaal Music is music te zien, een film van Mathieu Amalric over het repetitieproces voor Hannigans album en de tournee met het programma. De toegang is gratis op vertoon van een kaart voor het concert.

Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Röschmann treedt op in Serie Grote Zangers

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Oliemans' Franse kant

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Gerard
    29 november 2017 at 23:01

    Bij haar debuut als dirigente (en zangeres) met het ensemble Ludwig, waar ik bij aanwezig was, liet -zoals zoveel andere keren- Hannigan een onvergetelijke indruk achter. Dus aarzel niet,ga naar dit mooie concert (en zijn toch teveel kaarten beschikbaar, onbegrijpelijk) dit wordt een bijzonder en gevarieerd concert waarmee het ensemble en Hannigan vast weer een diepe indruk zullen achterlaten. Ps, ik heb verder geen persoonlijke of zakelijke connecties met Ludwig of Hannigan, voor het geval mijn overenthousiaste reactie dat idee mocht oproepen 🙂