Binnenkort

Opera in de media: week 2 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 2 (6 – 12 januari 2018) onder meer aandacht voor Witteman in Wenen, Die Fledermaus in Marseille en Foroni’s Margherita in NTR Opera Live.

Video

Witteman in Wenen
Een nieuwe serie uitzendingen van Podium Witteman begint met een special over Wenen. Vanuit de Nederlandse ambassade daar gaat Paul Witteman op zoek naar de oorsprong van de klassieke muziek. Vocale bijdragen komen van bariton Raoul Steffani, die de stad goed kent als voormalig student aan de Musikuniversität in Wenen. Ook op vocale zoektocht gaat Floris Kortie, die op bezoek gaat bij het Stift Heiligenkreuz. De monniken zijn bekend om hun Gregoriaanse gezang.
NPO 2: zondag 7 januari om 18.05 u.

Piotr Beczala. (© Anja Frers / DG)

Operette in Zürich
Franz Lehárs Das Land des Lächelns werd voor het operahuis in Zürich nieuw geënsceneerd door regisseur Andreas Homoki. Met Piotr Beczala in de rol van Sou-Chong en Julia Kleiter als Lisa werd de operette onlangs op de bühne gebracht. Fabio Luisi dirigeerde het orkest.
Arte: zondag 7 januari om 23.45 u.

I puritani in Wenen
De Wiener Staatsoper biedt een betaalde livestream van de opera I puritani van Vincenzo Bellini. Het stuk werd geregisseerd door John Dew en wordt uitgevoerd onder muzikale leiding van Evelino Pidò. In de belangrijkste rollen zingen Jongmin Park, Dmitry Korchak en Adam Plachetka.
Staatsoper Live: woensdag 10 januari om 19.00 u.

Fledermaus in Marseille
Wie nog even in feestdagensfeer wil blijven, vindt op Culturebox een jaar oude opname van Die Fledermaus van Johann Strauss in de Opéra de Marseille. Het duo dirigent-regisseur werd gevormd door Jacques Lacombe en Jean-Louis Grinda. In de hoofdrollen zongen Anne-Catherine Gillet, Jennifer Michel en Marie Gautrot. De opname werd gemaakt in het theater van Marseille.
Culturebox: on demand.

Koningin
Begin jaren negentig componeerde Matthew King op een libretto van Andrew McKinnon de kameropera De Sneeuwkoningin, speciaal voor de Britse sopraan Jane Manning. Aan de basis van het verhaal ligt het sprookje van Hans Christian Andersen. De uitvoering van de Deutsche Oper am Rhein is vanaf vrijdag te zien op OperaVision. Adela Zaharia, Dmitri Vargin en Elisabeth Meier zingen de hoofdrollen. Dirigent van de productie is Ville Enckelmann, de regie wordt verzorgd door Johannes Schmid.
OperaVision: vanaf vrijdag 12 januari 19.00 uur on demand.

Audio

Laura over Margherita
De eerste NTR Opera Live van het jaar presenteert de opera Margherita van Jacopo Foroni. Dat het om een “alleraardigst” werk gaat “dat niet onder doet voor L’elisir d’amore” weet u als lezer al. Laura Roling, die een recensie schreef voor Place de l’Opera, is de gast van Hein van Eekert in het NTR-programma. Andrew Stenson, Alessandra Volpe en Giuliana Gianfaldoni zingen de hoofdrollen. Het koor en orkest van de Wexford Opera werden gedirigeerd door Timothy Meyers.
NPO Radio 4: zaterdag 6 januari om 19.00 u.

Joyce met Rossini
Het Royal Opera House bracht onlangs, voor het eerst in 120 jaar, de opera Semiramide van Rossini. Huisdirigent Antonio Pappano stond voor het orkest, in de hoofdrollen zongen Joyce DiDonato, Daniela Barcellona en Michele Pertusi. David Alden deed de regie.
BBC Radio 3: zaterdag 6 januari om 19.00 u.

Sabine Devieilhe in de fotoshoot voor Mirages. (© Fabien Monthubert)

Sabine bij Ernst Daniël
In het programma van Ernst Daniël Smid hoort u een portret van de Franse sopraan Sabine Devieilhe. Haar cd Mirages, met onder anderen pianist Alexandre Tharaud, kreeg lovende recensies in de laatste maanden van 2017. In het tweede uur klinkt een selectie uit de opera Fra Diavolo, ou L’hôtellerie de Terracine. Dat is een komische opera/opéra comique in drie aktes, gecomponeerd door Auber.
NPO Radio 4: zondag 7 januari om 18.00 u.

Recital van Maltman
Bariton Christopher Maltman en pianist Joseph Middleton voeren onder het motto The Soldier – from Severn to Somme liederen uit van onder anderen Butterworth, Fauré en Mahler. Het recital wordt live uitgezonden vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
NPO Radio 4: woensdag 10 januari om 20.00 u.

Beethoven in Spanje
Op tournee door Spanje nam het BBC Philharmonic Orchestra een uitvoering op van Beethovens opera Fidelio. Stuart Skelton zong de gevangene Florestan, Ricarda Merbeth zong de rol van Leonore. Andere bekende namen in de cast waren Louise Alder en Benjamin Hulett. Dirigent van de uitvoering was Juanjo Mena.
BBC Radio 3: donderdag 11 januari om 15.00 u.

Weektip

Tosca voorpret
Dit weekend studeren het eigen symfonieorkest van Weekend Opera Utrecht, het Nederlands Concertkoor, het Utrechts Kinderkoor en een volledig Nederlandse cast de opera Tosca van Puccini in. Ze voeren die, met als solisten onder anderen Francis van Broekhuizen, Morschi Franz en Bas Kuijlenburg, uit in TivoliVredenburg. In een geheel andere entourage, de arena van Verona, werd het stuk uitgevoerd door sopraan Eva Marton in de titelrol en Giacomo Arragal als Cavaradossi. Het orkest werd geleid door Daniel Oren. De opname dateert uit 1984.

Vorig artikel

DNOA presenteert The rape of Lucretia

Volgend artikel

Andrè Schuen zingt Schumann, Wolf en Martin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.