Binnenkort

McBurney regisseert Stravinsky bij DNO

Terwijl de speelreeks van Tristan und Isolde nog gaande is, brengt De Nationale Opera in Amsterdam alweer een nieuwe productie: The Rake’s Progress van Igor Stravinsky. De bekende Britse regisseur Simon McBurney tekent voor de enscenering.

Productiebeeld van The Rake’s Progress. (© Petrovsky & Ramone)

Simon McBurney ensceneerde bij De Nationale Opera (DNO) Die Zauberflöte en A Dog’s Heart. Zijn interpretatie van Igor Stravinsky’s opera The Rake’s Progress was vorig jaar al bij het Festival d’Aix-en-Provence te zien.

The Rake’s Progress gaat over de opkomst en ondergang van de jonge losbol Tom Rakewall. Tom wil trouwen met Anne, maar wil eerst rijk worden. Nick Shadow kan hem daarbij helpen, maar blijkt niemand anders dan de duivel te zijn. Tom raakt aan lager wal en eindigt in een psychiatrische inrichting.

Stravinsky baseerde zijn opera uit 1951 op gravures en schilderijen van William Hogarth en vroeg de bekende dichter W.H. Auden voor het libretto. The Rake’s Progress staat in de traditie van morele vertellen als Don Giovanni, Die Zauberflöte en Così fan tutte. DNO noemt het “een liefdevolle hommage aan Wolfgang Amadeus Mozart”.

De productie in Amsterdam staat onder leiding van Ivor Bolton, die het Nederlands Kamerorkest dirigeert. De cast wordt aangevoerd door Paul Appleby in de titelrol. Appleby komt binnenkort uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera.

Julia Bullock maakt haar DNO-debuut in de rol van Anne Truelove, Kyle Ketelsen zingt Nick Shadow en countertenor Andrew Watts is Baba the Turk, een partij die meestal door een mezzosopraan wordt vertolkt.

The Rake’s Progress gaat op 1 februari in première en is tot en met 21 februari in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Van der Heijden laat haar Franse kant zien

Volgend artikel

Studeren op Bernstein in Den Bosch

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.