AchtergrondBinnenkortFeaturedNieuws

De grote orkesten en hun vocale concerten

De grote orkesten uit de Randstad hebben de afgelopen dagen hun programmering voor seizoen 2018/2019 bekendgemaakt. Place de l’Opera ploos de brochures uit en zette de vocale hoogtepunten op een rij.

Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest presenteerde dinsdag zijn plannen voor seizoen 2018/2019. Hoogtepunt in de nieuwe programmering is een uitvoering van Mahlers achtste symfonie, de ‘Sinfonie der Tausend’, op 23 en 24 februari 2019. Chef-dirigent Marc Albrecht leidt de uitvoering, met onder anderen Klaus Florian Vogt, Camilla Nylund, Janina Baechle, Helena Rasker en Ain Anger als solisten.

Chef-dirigent Marc Albrecht leidt in 2018/2019 zijn eerste Matthäus-Passion.

Een andere highlight is de eerste Matthäus-Passion van Albrecht op 13 en 15 april, met onder anderen Mark Padmore, Peter Harvey, Helena Rasker en Kenneth Tarver in de solorollen.

Als vaste orkestpartner van De Nationale Opera heeft het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest ieder seizoen veel opera op zijn lessenaars staan. Komend seizoen zit het orkest in de bak bij Jenůfa, Oedipe, Porgy and Bess, Tannhäuser, Die Zauberflöte, Il barbiere di Siviglia en Carusa a Cuba.

Naast deze scenische producties speelt het orkest diverse vocale werken in het Concertgebouw en diverse andere concertzalen. Een overzicht:

Op 1 en 3 december zingt mezzosopraan Virpi Räisänen de solocantate Phaedra van Benjamin Britten, gecomponeerd voor Janet Baker. Gordan Nikolić leidt het Kamerorkest. Naast de cantate staan de Simple Symphony van Britten en het veertiende strijkkwartet van Beethoven, gearrangeerd voor strijkorkest, op het programma.

Sopraan Silvia Frigato is op 13 en 14 december in te gast bij het orkest voor Salve Regina en Laudate pueri Dominum van Antonio Vivaldi. Daaromheen klinken instrumentale werken van de Italiaanse componist.

Mezzosopraan Karin Strobos zingt op 15 en 22 maart 2019 de Lieder eines fahrenden Gesellen van Mahler, in het arrangement van Schönberg. Het werk wordt gecombineerd met Adagietto van Mahler en Verklärte Nacht van Schönberg. Gordan Nikolić leidt het Kamerorkest.

Zie voor meer informatie over de programmering de website van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Koninklijk Concertgebouworkest

Het Concertgebouworkest presenteerde maandag zijn programma voor 2018/2019. Het orkest viert komend seizoen zijn 130ste verjaardag en verhuist naar een nieuw onderkomen, op een steenworp afstand van het Concertgebouw. Het pand, een gemeentelijk monument, wordt momenteel voor 12,5 miljoen euro gerestaureerd.

Voor 2018/2019 belooft het orkest “grote vocale en muziekdramatische producties”. Een overzicht:

Het orkest speelt op 27 en 28 september voor het eerst het dramatische oratorium Jeanne d’Arc au bûcher van Honegger. Het grootse werk draait om de laatste momenten van Jeanne d’Arc en mixt solozang met gesproken teksten. De Franse actrice Judith Chemla vertolkt Jeanne. De vocale solisten zijn onder anderen Christine Goerke, Judit Kutasi en Jean-Noël Briend. Het orkest werkt voor de uitvoering samen met het Rotterdam Symphony Chorus en het Nationaal Kinderkoor. Honeggers werk wordt op 29 september in De Doelen in Rotterdam uitgevoerd.

Het Koninklijk Concertgebouworkest gaat in 2018/2019 voor grote vocale en muziekdramatische producties. (© Anne Dokter)

Op 11, 12 en 14 oktober dirigeert Mariss Jansons het War Requiem van Benjamin Britten. De solorollen worden vertolkt door Elena Stikhina, Mark Padmore en Michael Volle.

Op 18 en 19 oktober wordt het ‘ballet chanté’ Die sieben Todsünden der Kleinbürger van Kurt Weill gepresenteerd. Onder leiding van Cristian Macelaru zingen Wende, Jan-Willem Schaafsma, Erik Slik, Mattijs van de Woerd en Marc Pantus de vocale rollen.

Béla Bartóks bekende opera Hertog Blauwbaards burcht staat op 6, 7 en 8 december op het programma. Daniel Harding leidt de uitvoering, met Gábor Bretz als Blauwbaard en Elena Zhidkova als Judith. De korte opera wordt aangevuld met het pianoconcert van Dvorák, gespeeld door Pierre-Laurent Aimard.

Countertenor Bejun Mehta vertolkt op 18 januari 2019 George Benjamins Dream of the Song uit 2015, in een programma rond de dageraad, met verder werken van Ravel, Richter en Soler. George Benjamin dirigeert zelf.

De bekende operadirigent Antonio Pappano leidt op 3 en 4 mei de Grand Messe des Morts van Hector Berlioz. Tenor Javier Camarena zingt de solopartij, het Groot Omroepkoor en het Koor van de Academia Nazionale di Santa Cecilia zingen de koorpartijen.

Zie voor meer informatie de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Rotterdams Philharmonisch Orkest

Vorige week deed het Rotterdams Philharmonisch zijn toekomstplannen uit de doeken. Seizoen 2018/2019 markeert het vertrek van Yannick Nézet-Séguin als chef. Lahav Shani neemt het stokje over. Met zijn 29 jaar is hij de jongste chef-dirigent in de geschiedenis van het orkest. In zijn inauguratieconcert dirigeert hij de vijfde symfonie van Sjostakovitsj en Beethovens derde pianoconcert.

Het orkest viert komend seizoen zijn honderdjarig bestaan. Daarvoor is een serie geprogrammeerd waarin alle nog levende oud-chef-dirigenten zullen optreden. Edo de Waart sluit de serie af met Mozart en Strauss.

De nieuwe chef Lahav Shani leidt onder meer liederen uit Des Knaben Wunderhorn met Matthias Goerne. (© Hans van der Woerd)

Hieronder een overzicht van de vocale hoogtepunten uit de programmering:

Het orkest begint het seizoen traditiegetrouw met het Gergiev Festival, waar Valery Gergiev dit jaar de eerste akte van Die Walküre dirigeert. Meer over de programmering van het Gergiev Festival was eerder al op Place de l’Opera te lezen.

Op 12 oktober zingt bariton Leigh Melrose de solorol in Shirim, een werk van Matthias Pintscher dat vorig jaar in wereldpremière ging. Het concert draait om de Oriënt, met verder Le chant du rossignol van Stravinsky en De wonderbaarlijke mandarijn (suite) van Bartók.

Het orkest viert op 21 en 23 december kerst met een uitvoering van het Magnificat, de Tweede orkestsuite en het Pianoconcert in d van Bach. Aan het Magnificat werken Carolyn Sampson, Judith van Wanroij, Lucile Richardot, Benjamin Hulett en Peter Harvey mee als vocale solisten. Lahav Shani dirigeert.

Het nieuwe jaar wordt geopend met een nieuwjaarsconcert vol Broadway-klassiekers. Het orkest speelt suites uit Porgy and Bess en West Side Story en delen uit Slaughter on 10th Avenue van Rodgers en On the Town van Bernstein. Sopraan Katie Hall zingt de vocale solo’s.

Op 1 februari bezoekt de gerenommeerde bariton Matthias Goerne het orkest voor een uitvoering van liederen uit Des Knaben Wunderhorn van Mahler. Lahav Shani leidt het concert, met verder de achtste symfonie van Schubert en Drie orkeststukken van Berg.

Onder John Butt wordt op 18 en 19 april de Johannes-Passion van Bach uitgevoerd. In de solopartijen Anett Fritsch, Maarten Engeltjes, Nicholas Mulroy, Joshua Ellicot en Lukas Jakobski.

In mei 2019 organiseert het orkest een Sibelius Festival. Onderdeel daarvan is een uitvoering van de mooiste liederen van de Finse componist. De Finse sopraan Helena Juntunen zingt, pianist Eveliina Kytömäki begeleidt en dirigent Jukka-Pekka Saraste gaat als gastspreker dieper in op de betekenis van Sibelius’ muziek.

Zie voor meer informatie de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Vorig artikel

Superster in wording Yoncheva zingt Verdi

Volgend artikel

Kölner Kammerorchester speelt Lo speziale

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.