Binnenkort

Kölner Kammerorchester speelt Lo speziale

Het Kölner Kammerorchester komt naar Nederland met Haydns opera Lo speziale. Onder leiding van Jan Willem de Vriend en in een regie van Eva Buchmann wordt de komedie opgevoerd in De Doelen in Rotterdam (8 maart) en het Parktheater Eindhoven (17 maart).

Jan Willem de Vriend dirigeert de twee uitvoeringen van Lo speziale. (© Michiel van Nieuwkerk)

Lo speziale (De apotheker) is een opera buffa in drie akten. Haydn componeerde de komedie op een libretto van de geliefde schrijver Carlo Goldoni. Het werk ging in 1768 in première.

Het verhaal draait om de oudere apotheker Sempronio, die zijn zinnen gezet heeft op zijn pupil Grilletta. Maar ook de arme apothekersassistent Mengone en de rijke dandy Volpino zitten achter Grilletta aan.

Bas Piotr Micinski zingt de titelrol. Sopraan Marina Zyatkova is Grilletta en sopraan Virpi Raisanen vertolkt Volpino. Tenor Alvaro Zambrano completeert de cast als Mengone.

Eva Buchmann maakt een semi-enscenering, met een decor van Pieter van Veenhof, kostuums van Jorine van Beek en licht van Marc Heinz.

Zie voor meer informatie over de voorstellingen de websites van De Doelen en het Parktheater Eindhoven.

Vorig artikel

De grote orkesten en hun vocale concerten

Volgend artikel

Silbersee begint concertserie rond de stem

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.