Binnenkort

Apollo Ensemble speelt drie Brockes-passies

Het Apollo Ensemble voert in drie seizoenen tijd drie passies uit die gecomponeerd werden op een libretto van Barthold Heinrich Brockes, te beginnen met de Brockes-Passion van Händel vanaf 9 maart.

Het Apollo Ensemble. (© Anne Meyer)

Barthold Heinrich Brockes (1680-1747) was een dichter uit Hamburg, die in 1712 een libretto schreef over het lijden en sterven van Christus. Händel en Telemann zetten het op muziek en ook Bach werd erdoor geïnspireerd toen hij zijn Johannes-Passion componeerde. Deze drie werken zullen in drie achtereenvolgende seizoenen door het Apollo Ensemble uitgevoerd worden.

“Deze drie baroktitanen kwamen tot zeer uiteenlopende resultaten, hetgeen de grootsheid van Brockes’ dichtwerk onderstreept”, zegt Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble. “Händel componeerde vanuit de Italiaanse operatraditie voor een kleine bezetting met operazangers. Wij gaan daarin mee met acht zangers en veertien instrumentalisten.”

In samenwerking met musicologiestudenten van de Universiteit van Utrecht heeft het Apollo Ensemble een Brockes-wegwijzer ontwikkeld, met allerlei wetenswaardigheden over de componist, zijn teksten en de muziek.

Het Apollo Ensemble bestaat uit musici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het muziekgezelschap treedt in verschillende bezettingen op en speelt muziek van vroegbarok tot vroege romantiek.

De Brockes-Passion van Händel wordt muzikaal geleid door David Rabinovich. De solisten zijn de sopranen Renate Arends en Elvire Beekhuizen, de alten Franske van der Wiel en Nicola Wemyss, de tenoren Falco van Loon en Pablo Gregorian en de bassen Michiel Meijer en Robert Brouwer.

Het Apollo Ensemble begint zijn speelreeks in Leeuwarden op 9 maart en doet daarna tot en met 25 maart onder meer de Edesche Concertzaal (23 maart) aan.

Zie voor meer informatie de website van het Apollo Ensemble.

Vorig artikel

Opera in de media: week 10 van 2018

Volgend artikel

Met brengt Rossini's Semiramide in bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.