Binnenkort

Opera in de media: week 10 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 10 (3 – 9 maart 2018) aandacht voor Madama Butterfly vanuit New York, een stream van de opera Juliette van Martinů vanuit Praag en het afscheidsconcert van Christa Ludwig.

Video

Martinů in Praag
Koor en orkest van het Nationaal Theater van Praag voeren de opera Juliette van Bohuslav Martinů uit. Jaroslav Kyzlink staat voor het orkest, Zuzana Gilhuus maakte de enscenering voor deze productie. In de hoofdrollen zingen Alžběta Poláčková en Peter Berger.
OperaVision: zaterdag 3 maart om 19.00 u.

William Christie. (© Denis Rouvre)

Ariodante in Wenen
Dirigent William Christie leidt zijn ensemble Les Arts Florissants in een uitvoering van Händels Ariodante bij de Wiener Staatsoper. David McVicar regisseert. De titelrol wordt gezongen door mezzosopraan Sarah Connolly naast onder anderen Chen Reiss en Christophe Dumaux. De livestream is te boeken op de website van de Wiener Staatsoper.
Wiener Staatsoper Live: zondag 4 maart om 17.30 u.

From Russia bij Witteman
Binnenkort komt een nieuwe cd uit met Russische liederen van bariton Henk Neven, cellist Jan Bastiaan Neven en pianist Hans Eijsackers. De drie brengen in Podium Witteman een werk van de Russische componist Michail Glinka.
NPO 2: zondag 4 maart om 18.05 u.

Julian Prégardien. (© Marco Borggreve)

Oberon in München
Vorig jaar bracht de Münchner Opernfestspiele een enscenering van de opera Oberon van Carl Maria von Weber. In het Prinzregententheater regisseerde Nikolaus Habjan de productie, met in de hoofdrollen Annette Dasch en Julian Prégardien. Dirigent Ivor Bolton stond voor het Bayerische Staatsorchester. Arte zendt de registratie op de late zondagavond uit.
Arte: zondag 4 maart om 00.45 u.

Reijans als Froh
Op Mezzo is nog enkele malen Das Rheingold van Wagner te zien, in een uitvoering in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. De door Robert Carsen en Patrick Kinmonth geregisseerde productie werd muzikaal geleid door Josep Pons. In april 2013 stonden op de bühne solisten als Albert Dohmen (Wotan), Kurt Streit (Loge) en Marcel Reijans (Froh).
Mezzo: woensdag 7 maart om 20.30 u.

Audio

Butterfly in New York
Sopraan Ermonela Jaho – in juni zingt ze in Amsterdam Antonia in Les contes d’Hoffmann – is Cio-Cio-San in de opera Madama Butterfly. De New Yorkse Metropolitan Opera herneemt de enscenering van Puccini’s opera door filmregisseur Anthony Minghella. In de andere rollen zingen onder anderen Maria Zifchak, Roberto Aronica en Roberto Frontali. Het koor en orkest van de Met worden geleid door Marco Armiliato.
NPO Radio 4: zaterdag 3 maart om 19.00 u.

Olga in de Spiegelzaal
Het Olga Vocaal Ensemble is op de zondagochtend te gast in de Spiegelzaal van het Concertgebouw. De vijf jonge mannen vormen een a cappellagroep die oude tradities op een frisse manier benadert.
NPO Radio 4: zondag 4 maart om 10.00 u.

Nathalie Stutzmann. (© Simon Fowler)

Stutzmann bij het KCO
In het Zondagmiddagconcert klinkt een ruim twintig jaar oude opname. Het Koninklijk Concertgebouworkest werd in oktober 2017 geleid door Riccardo Chailly in een concert met Hymne an die Nacht nr.2 van Alphons Diepenbrock en de vijfde symfonie van Mahler. Vocale solist was de alt Nathalie Stutzmann.
NPO Radio 4: zondag 4 maart om 14.00 u.

La Grande-Duchesse bij Ernst Daniël
In het programma van Ernst Daniël Smid hoort u in het eerste uur een portret van de Poolse countertenor Jakub Józef Orliński. Hij won in 2016 de grote finale van de Metropolitan Opera National Council Auditions. In uur twee klinken fragmenten uit La Grande-Duchesse de Gérolstein van Jacques Offenbach.
NPO Radio 4: zondag 4 maart om 18.00 u.

A cappella uit Amsterdam
Live vanuit het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ brengt het NTR Avondconcert een optreden van de Tallis Scholars onder leiding van Peter Philips. Op het programma staan werken van onder anderen Palestrina, Josquin Desprez en Gregorio Allegri.
NPO Radio 4: zondag 4 maart om 20.00 u.

Fauré door het NKO
In het Avondconcert van maandag wordt een opname uitgezonden die een dag eerder werd gemaakt in de Philharmonie Haarlem. Het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić en het Nederlands Kamerkoor onder Risto Joost voerden werk uit van Connesson, Ralph Vaughan Williams en Fauré. In diens requiem zijn de solisten bariton Martijn Cornet en vermoedelijk sopraan Anna Denis, die de zieke Judith van Wanroij zal vervangen.
NPO Radio 4: maandag 5 maart om 20.00 u.

Vrouwen in de opera
Het wekelijkse operaprogramma op BBC 3 viert Internationale Vrouwendag met muziek van componistes van vroeger en nu. Judith Weirs opera The Vanishing Bridegroom wordt uitgevoerd door onder anderen Ailish Tynan (sopraan) en Anna Stéphany (mezzosopraan). Verder werd voor deze vrouwenspecial muziek gekozen van Kaija Saariaho, Barbara Strozzi en Arlene Sierra.
BBC Radio 3: donderdag 8 maart om 15.00 u.

Weektip

Christa Ludwig 90
Op 16 maart wordt de Duitse mezzosopraan Christa Ludwig 90. Binnenkort verschijnt een verzamelbox met hoogtepunten uit haar oeuvre. Met het afscheidsprogramma Tribute to Vienna stond ze in april 1994 op het podium van de Wiener Musikverein, samen met pianist Charles Spencer. Het liedprogramma bestond uit werk van onder anderen Beethoven, Wolf, Schubert en Mahler.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: sopraan Lucie Chartin

Volgend artikel

Apollo Ensemble speelt drie Brockes-passies

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.