Binnenkort

Boesch zingt Schwanengesang in A’dam

Bas-bariton Florian Boesch en pianist Malcolm Martineau voeren op dinsdag 13 maart Schuberts Schwanengesang uit in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Florian Boesch. (© Lukas Beck)

Schwanengesang is de derde grote liederencyclus van Franz Schubert en één van de laatste werken die de componist voor zijn overlijden in 1828 schreef. Het is niet duidelijk of Schubert de dertien liederen als één cyclus bedoelde, maar zo zijn ze wel bekend geworden, soms met aanvulling van ‘Die Taubenpost’, een lied dat Schuberts uitgever na de dood van de componist toevoegde om de cyclus te voltooien.

Anders dan de cycli Die schöne Müllerin en Winterreise vertelt Schwanengesang geen overkoepelend verhaal en bevat het gedichten van verschillende dichters (Ludwig Rellstab, Heinrich Heine, Johann Gabriel Seidl). In de liederen komt “een uitzonderlijk breed gamma aan emoties” voorbij, aldus het Concertgebouw. “Van regelrechte angst tot innige tederheid, van diepe pijn tot lichte, bijna komische noten.”

De ervaren liedzanger Florian Boesch en de al even gerenommeerde liedbegeleider Malcolm Martineau voeren de cyclus uit. Ze namen eerder alle liederencycli van Schubert op.

De liederen worden niet in de gebruikelijke volgorde uitgevoerd en tussen de zeven gedichten van Rellstab en de zes gedichten van Heine heeft het duo drie andere Schubert-liederen geplaatst: ‘Grenzen der Menschheit’, ‘Meeres Stille’ en ‘Der Fischer’.

Het recital begint om 20.15 uur. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Hieronder een voorproefje: Boesch en Martineau spelen ‘Du bist die Ruh’:

Vorig artikel

DNO brengt derde Opera Forward Festival

Volgend artikel

Presentatie With Love from Russia in R'dam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.