BinnenkortHeadline

DNO brengt derde Opera Forward Festival

New voices, new visions. Van 13 tot en met 26 maart brengt De Nationale Opera in Amsterdam de derde editie van het Opera Forward Festival. Er zijn zes grote producties en zes wereldpremières van studentenproducties.

Campagnebeeld van het Opera Forward Festival 2018. (© Petrovsky & Ramone)

Het Opera Forward Festival (OFF) draait om de toekomst van opera. De Nationale Opera (DNO) wil daaraan bijdragen met “toonaangevend nieuw werk” en “een volgende generatie kunstenaars”. Naast de vernieuwende opera’s, die op verschillende locaties te zien zijn, is er een randprogrammering met ‘talks’, performances, food, dj’s en meer. OFF trekt jaarlijks zo’n 18.000 bezoekers, waarvan een derde jonger dan 35 jaar is.

De derde editie opent met Das Floss der Medusa van Hans-Werner Henze in Nationale Opera & Ballet. Theaterregisseur Romeo Castellucci neemt het dramatische oratorium onder handen, met Ingo Metzmacher op de bok. Lees later deze week op Place de l’Opera een uitgebreid voorverhaal over deze productie.

In de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt de hedendaagse opera We Shall Not Be Moved van componist Daniel Bernard Romain en librettist Marc Bahmuti Joseph opgevoerd. Het werk is een mix van gesproken theater, hedendaagse dans, videokunst, klassieke muziek, r&b en jazz.

György Ligeti’s avant-gardistische opera Avventures di anima e di corpo wordt in Casco in Amsterdam-Noord opgevoerd in een regie van Nina Spijkers. De muzikale uitvoering komt voor rekening van Silbersee.

Bernsteins tragikomedie Trouble in Tahiti staat op één affiche met Clemency van de Schotse componist James MacMillan. (© Petrovsky & Ramone)

In De Meervaart is een double bill te zien: Trouble in Tahiti van Leonard Bernstein en Clemency van James MacMillan. De cast bestaat uit jonge talenten, die geregisseerd worden door de jonge Amerikaan Ted Huffman en muzikaal geleid worden door Duncan Ward. Trouble in Tahiti (1952) draait om een huwelijk dat op sterven na dood is, Clemency (2011) gaat over goddelijke rechtvaardigheid.

Pierre Audi maakt met La morte d’Orfeo in het Muziekgebouw aan ’t IJ zijn laatste nieuwe productie als directeur van DNO. De opera van Stefano Landi gaat verder waar Monteverdi’s veel bekendere opera L’Orfeo eindigt. De geroemde barokdirigent Christophe Rousset en zijn ensemble Les Talens Lyriques verzorgen de muziek.

Net als vorig jaar wordt tijdens OFF een voorproefje gegeven van de grootse Stockhausen-productie Aus Licht, die in 2019 tijdens het Holland Festival te zien zal zijn. In Nationale Opera & Ballet zijn de delen Invasionen en Explosionen uit Mittwoch aus Licht te zien, uitgevoerd door masterstudenten van het Koninklijk Conservatorium.

Om de nieuwe generatie operamakers voor het voetlicht te brengen, werken vierhonderd studenten van vijftien Nederlandse kunstvakopleidingen aan zes korte opera’s. Hun creaties beleven op 15, 16 en 17 maart op verschillende plekken in Nationale Opera & Ballet hun wereldpremière.

In de randprogrammering bevinden zich onder meer lezingen van de Indiase schrijver Pankaj Mishra en de Zuid-Afrikaanse sopraan Pumeza Matshikiza, een masterclass van DNO-koordirigent Ching-Lien Wu, een optreden van dj Torus met zijn trance-opwekkende sets en vocale improvisaties van Aga Serugo-Lugo.

Zie voor een overzicht van het gehele programma en meer informatie de website van het Opera Forward Festival.

Vorig artikel

Lied Festival Zeist presenteert derde editie

Volgend artikel

Boesch zingt Schwanengesang in A'dam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.