Binnenkort

De Nationale Opera herneemt Gurre-Lieder

Na de première in 2014 en de dvd-uitgave in 2017 keert de scenische uitvoering van Schönbergs Gurre-Lieder op 18 april terug bij De Nationale Opera in Amsterdam. Marc Albrecht staat wederom op de bok.

Scène uit Gurre-Lieder, 2014. (© Ruth Walz)

De Nationale Opera (DNO) had in 2014 een primeur toen het Arnold Schönbergs concertstuk Gurre-Lieder voor het allereerst van een enscenering voorzag. Dirigent Marc Albrecht zag een “typisch operawerk” in de compositie en wilde het dolgraag op het operatoneel zetten. DNO-directeur Pierre Audi bracht die wens in vervulling en tekende zelf voor de regie. De productie werd genomineerd voor een International Opera Award.

Place de l’Opera omschreef de voorstelling destijds als “een prachtig spektakel met een onwaarschijnlijk mooi bühnebeeld (…) net een schilderij van Gustav Klimt”, al plaatste de recensent ook de nodige kanttekeningen (lees de recensie).

De muzikale uitvoering van dit monumentale werk is een tour de force. Meer dan tweehonderd musici zijn bij de productie betrokken; naast de musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest en de zangers van het Koor van De Nationale Opera ook nog de zangers van het KammerCHor des ChorForum Essen. Het is aan Albrecht om hun spel en zang net als in 2014 in goede banen te leiden.

Anna Larsson keert terug voor de rol van Die Waldtaube. In 2014 wist ze “iedereen tot tranen toe te ontroeren”, aldus Place de l’Opera. Ook Burkhard Fritz herneemt zijn rol; hij is wederom te zien als Waldemar. Markus Marquardt zingt opnieuw Bauer en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke keert terug als Klaus Narr. Nieuw in de cast is de gerenommeerde zangeres Catherine Naglestad in de rol van Tove.

Gurre-Lieder is van 18 april tot en met 5 mei te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Carolyn, Tim en Jonas

Volgend artikel

Raadselachtige Parsifal in Vlaanderen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.