AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: Roberto, Karina en Rita

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 141.

De loopbaan van Roberto
Tenor Roberto Alagna zingt deze maand de mannelijke hoofdrol in Samson et Dalila bij de Wiener Staatsoper en reist deze zomer naar Bayreuth voor Lohengrin. In dit interview vertelt hij over zijn carrière en onthult hij de komst van een duetten-cd met echtgenote Aleksandra Kurzak.

Even testen
U kunt uw eigen toekomst voorspellen aan de hand van deze tips voor een Opera Fortunecookie.

https://twitter.com/bay_staatsoper/status/995633763513262081

Dame
Het Radio Filharmonisch Orkest krijgt een nieuwe chef. Dat de nieuwe een vrouw is, is zowel héél gewoon als enorm belangwekkend. Het nieuws haalde zelfs de New York Times. De orkestleden heetten de nieuwe chef welkom.

Ja zuster
De verpleegster die zorgde voor Benjamin Britten en Peter Pears was Rita Thomson. Het is mede aan haar te danken dat de componist in zijn laatste jaren nog nieuwe muziek schreef.

Plaatje
Nederland heeft Marco Borggreve, de wereld heeft Dario Acosta, fotograaf van de rich & famous en van hen die dat via klassieke zang hopen te worden. Countertenor Nicholas Tamagna, onlangs in Nederland voor Siroe bij de Nederlandse Reisopera, stond voor de lens van de fameuze forograaf.

Fish and Ale
De English National Opera heeft een nieuw beleid op eten en drinken in de zaal, en dat is niet onomstreden.

Boris in de bios
Vanaf 4 juni in Parijs en op 7 juni in de bioscopen: Boris Godoenov, in een regie van Ivo van Hove, met onder anderen Ildar Abdrazakov.

https://twitter.com/operadeparis/status/994139919017652224 euroscoop

Meer winnaars
Afgelopen weekend was de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd, dit jaar voor zang. De Duitse bariton Samuel Hasselhorn won de hoofdprijs in Brussel.

De nieuwe Benjamin
De nieuwe opera Lessons in Love and Violence is in première gegaan in Londen. Het Royal Opera House peilde de meningen over de productie die na Londen in Amsterdam te zien is.

Eurozang
Zelfs in de doorgaans hoogstaande kringen van de operawereld werd het Eurovisiesongfestival gevolgd en becommentarieerd. Twitteraar OperaCabbie, achter welk pseudoniem vermoedelijk een Britse zanger schuilgaat, typeerde de Nederlandse inzending.

Dirigent Paavo Järvi besprak letterlijk elke inzending via Twitter, ook de Nederlandse.

https://twitter.com/paavo_jarvi/status/995408371204349952

Zijn eigen land kwam met een heuse operazangeres, Elina Nechayeva, die heel hoog kon en onder de titel ‘La Forza’ een stevig klassiek geluid bracht.

https://twitter.com/paavo_jarvi/status/995388634621591552

Dit is de clip:

Zomer in Zeeland
Binnenkort wordt het stuk Die Sieben Todsünden van Kurt Weill en Bertolt Brecht uitgevoerd door het Zeeuws Orkest onder leiding van Sander Teepen. Soliste is Francis van Broekhuizen.

Opera thuis
Vast vertrekpunt van Operadagen Rotterdam zijn de huisconcerten door de hele stad. Hier is een terugblik in foto’s.

https://twitter.com/Operadagen/status/995992248486637569

Vorig artikel

Thomas Oliemans zingt Martin bij NedPhO

Volgend artikel

Michieletto geeft draai aan La donna del lago

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.