Binnenkort

Opera in de media: week 25 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 24 (16 – 22 juni 2018) aandacht voor Anna Netrebko op het Rode Plein en Les contes d’Hoffmann op Radio 4. Uit het Holland Festival-archief komt een onvergetelijke Don Giovanni.

Video

Juan Diego Flórez was één van de topzangers die acte de présence gaf op het Rode Plein. (© James McMillan / Decca)

Voetbalgala met Netrebko
Het gala dat ter gelegenheid van de opening van het WK Voetbal werd gegeven in Moskou is nog in replay te zien bij Medici.tv, zonder paywall of lidmaatschap. Vocale solisten waren onder anderen Anna Netrebko, Plácido Domingo en Juan Diego Flórez. Dirigent Valery Gergiev leidde op het Rode Plein het orkest van het Mariinsky Theater.
Medici.tv: on demand tot 14 juli.

Mozart in speelfilm
Arte zendt – voor wie opnieuw wil kijken of de film nog nooit heeft gezien – zondagavond de film Amadeus van Milos Forman uit. F. Murray Abraham speelde de rol van Salieri, Tom Hulce was de giechelige Mozart en Elizabeth Berridge zijn echtgenote Konstanze.
Arte: zondag 17 juni om 20.15 u.

Muziekfeest in Frankrijk
Traditioneel luidt men in Frankrijk de zomer in met het Fête de la musique. Overal in Frankrijk is er op straten, in parken en in theaters muziek. De klassieke variant op het feest wordt vanuit het Romeinse theater in Orange live uitgezonden op tv en is als stream te zien op Culturebox. Een grote rij solisten treedt op, onder wie Karine Deshayes, Erwin Schrott – even over uit Amsterdam – en Jean Teitgen. Naast klassieke muziek krijgt ook speciale gast Adamo, inmiddels 74 jaar, aandacht en is er een hommage aan de recent overleden Belgische zangeres Maurane.
Culturebox: woensdag 20 juni om 20.40 u.

Audio

Offenbach in Opera Live
Een opname uit Nationale Opera & Ballet staat op de planning van NTR Opera Live. Hein van Eekert, die ook de inleidingen voor de voorstellingen in het theater verzorgt, heeft in de pauze van de opera een interview met sopraan Ermonela Jaho. In de bak bij Jacques Offenbachs Contes d’Hoffmann zit het jarige Rotterdams Philharmonisch Orkest, geleid door Carlo Rizzi. In de hoofdrollen zingen John Osborn, Ermonela Jaho, Christine Rice en Erwin Schrott.
NPO Radio 4: zaterdag 16 juni om 19.00 u.

Scène uit Les contes d’Hoffmann bij De Nationale Opera. (© BAUS)

Onegin in Glasgow
Een recente productie van de opera Jevgeni Onegin door de Scottish Opera is door de BBC-radio vastgelegd voor uitzending in het operaprogramma op zaterdagavond. De enscenering werd gemaakt door Oliver Meers, dirigent Stuart Stratford stond voor het orkest van de Scottish Opera. De rol van Onegin werd gezongen door bariton Samuel Dale, Tatjana was een rol van sopraan Natalya Romaniw. Twee belangrijke mannenrollen, die van Lensky en prins Gremin, werden gezongen door respectievelijk tenor Peter Auty en bas Graeme Broadbent.
BBC Radio 3: zaterdag 16 juni om 19.30 u.

Brahms in het Concertgebouw
Publiek en pers waren enthousiast over de uitvoeringen van Ein deutsches Requiem van Brahms door het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Daniel Reuss. Vocale bijdragen waren er van sopraan Carolyn Sampson, bariton André Morsch en Cappella Amsterdam. De opname dateert van 24 mei 2018.
NPO Radio 4: zondag 17 juni om 20.00 u.

Tweemaal Puccini
Koor en orkest van de Spaanse radio brachten in Madrid de double bill van Edgar en Le villi van Puccini. Dirigent Miguel Angel Gómez Martinez leidde beide uitvoeringen, enkele van de solisten waren Vladimir Chernov, Carmen Solis en Marcello Giordani.
BBC Radio 3: donderdag 21 juni om 15.00 u.

Weektip

Uit het Holland Festival-archief
Het Holland Festival is ook op het gebied van opera door de jaren heen spraakmakend geweest. Dit jaar staat het werk van George Benjamin centraal, met de Nederlandse première van Lessons in Love and Violence en een concertante Written on Skin.

Bijna 25 jaar geleden kwam de Britse dirigent John Eliot Gardiner met zijn Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists naar het Amsterdamse Concertgebouw voor een semiconcertante Don Giovanni. Mogelijk maakte hij zelf de enscenering, want een andere naam ontbreekt in de archieven. In de hoofdrollen van Don Giovanni en Leporello waren Rodney Gilfry en Ildebrando d’Arcangelo gecast, Luba Orgonasova zong Donna Anna en Nederlands aandeel was er met de Donna Elvira van Charlotte Margiono.

Vorig artikel

Meneka Senn: op avontuur met Monteverdi

Volgend artikel

Benjamin dienstbaar aan Der müde Tod

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.