Binnenkort

IOP brengt Strauss-hit Der Zigeunerbaron

Internationale Opera Producties trekt in januari en februari door het land met Der Zigeunerbaron van Johann Strauss, de operette waar de componist het grootste toneelsucces van zijn carrière mee beleefde. De productie wordt geleid door een Nederlands artistiek duo.

Scène uit de productie (foto: Internationale Opera Producties).
Scène uit de productie (foto: Internationale Opera Producties).

Internationale Opera Producties (IOP) gaat geregeld op tournee door Nederland met een operaproductie, die vaak tot stand komt in samenwerking met koren en orkesten uit Oost-Europa en een artistiek team uit de Benelux.

Als eerste productie van het nieuwe jaar heeft IOP voor Der Zigeunerbaron gekozen. De operette gaat over Sándor Barinkay, die terugkeert naar het landgoed van zijn vader, waar hij erfgenaam van is. Hij wil trouwen met de zigeunerin Saffi (nadat een ander hem heeft afgewezen), maar als blijkt dat zij de dochter is van de laatste Turkse pasja van Hongarije (en dus een prinses) ziet hij al zijn kansen op een huwelijk vervliegen. Hij is zelf niet van adel.

Barinkay gaat uit verdriet vechten in de oorlog. Als hij wederom terugkeert, wordt hij tot de adelstand verheven en kan hij alsnog met zijn Turkse prinses trouwen.

Der Zigeunerbaron ging in 1885 in première en werd een groot succes. De website ‘Operette Nederland’ spreekt zelfs van het grootste toneelsucces uit de carrière van Strauss. Het stuk werd 87 keer achter elkaar opgevoerd en was daarmee succesvoller dan Die Fledermaus.

De productie van IOP wordt geleid door een Nederlands artistiek duo. Marc Krone regisseert. Hij wil het stuk ‘geen dun liefdesverhaaltje’ laten zijn, maar een stuk over ‘de kracht van liefde en de vernietigende invloed van opportunisme’.

Krone regisseert (muziek)theater, cabaret, opera en televisie. Daarnaast geeft hij les aan het conservatorium van Tilburg. Hij is vaste regisseur van het Nederlandse barokgezelschap Camerata Trajectina.

De muzikale leiding is in handen van Pieter Cox. Cox heeft veel ervaring met operette. Hij dirigeerde gezelschappen als de Zuid Nederlandse Operette Spelers, de Hoofdstad Operette en het Nederlands Operette Theater.

IOP werkt voor deze productie samen met het koor van het Muziektheater van Cherkassy en het orkest van de Staatsopera van Oekraïne.

Onder de solisten zijn namen te vinden als Andreas Schagerl, Maartje Rammeloo, Dueter Goffing en Bert Simhoffer.

Hieronder de trailer van de productie.

Der Zigeunerbaron gaat op dinsdag 19 januari in première in Schouwburg Agnietenhof in Tiel. Daarna volgen tot en met 8 februari zeventien voorstellingen in Nederland en België. Zie voor meer informatie de website van Internationale Opera Producties.

Vorig artikel

Britse leger mag gratis naar opera in Londen

Volgend artikel

Domingo onthult seizoen Washington Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.