Binnenkort

Reisopera geeft een Verdi-bal vol debuten

De Nationale Reisopera trekt vanaf 23 januari door het land met een nieuwe productie van Un ballo in maschera. Het is een bal vol debuten: Kelly God zingt voor het eerst Amelia, Peter Auty debuteert als Riccardo en Antony Hermus staat voor het eerst op de bok bij het gezelschap.

AfficheBallo‘Een zinderend en duister drama over samenzwering en achterdocht’, zo kondigt de Nationale Reisopera de nieuwe productie van het werk van Verdi aan. Censuur, politiek spel, bedrog en moord zijn de ingrediënten.

Un ballo in maschera gaat over de machthebber Riccardo, die verliefd is op Amelia, de vrouw van zijn vriend en adviseur Renato. Terwijl Renato zich inzet voor de veiligheid van Riccardo, die door samenzweerders wordt bedreigd, verklaart Riccardo zijn liefde aan Amelia.

De rapen zijn dan ook gaar als Renato de geheime liefde ontdekt. Eerst wil hij Amelia vermoorden, maar dan bedenkt hij zich en beraamt hij een moord op Riccardo. Die voert hij uit tijdens een gemaskerd bal (un ballo in maschera) in het paleis van Riccardo. Maar als hij zijn heer heeft neergestoken, onthult Riccardo dat hij afgezien heeft van Amelia en dat hij geen overspel met haar gepleegd heeft. Hij vergeeft iedereen en sterft.

Met Un ballo in maschera boekte Verdi zes jaar na La Traviata weer een groot succes. Het kostte wel veel moeite om het werk erdoorheen te krijgen. In eerste instantie had de Italiaanse componist de moord op Gustav III van Zweden als uitgangspunt genomen. Dat kwam niet door de censuur, dus moesten locatie en personages aangepast worden. Zo belandde het verhaal in Boston.

De productie van de Reisopera wordt geregisseerd door Monique Wagemakers, een bekende Nederlandse regisseur. Zij belooft een ‘verrassend frisse aanpak’.

Als dirigent debuteert Antony Hermus bij het gezelschap. Hij leidt het Holland Symfonia en het koor van de Reisopera. Voor hem is het ook de eerste keer dat hij Un ballo in maschera uitvoert.

Hermus is sinds dit seizoen Generalmusikdirektor in Dessau, Duitsland, en oogst daar veel bewondering. Vorig seizoen was hij in Nederland onder meer te zien met de productie Tsaar Saltan van Opera Zuid.

Ook sopraan Kelly God maakt haar debuut bij het gezelschap. De rol van Amelia is eveneens nieuw voor haar. God is één van de Nederlandse zangers die carrière maakt in Duitsland en niet zo vaak op eigen bodem te zien is. Ze was in Duitsland verbonden aan het Theater Erfurt en is sinds seizoen 2006/2007 ensemblelid bij de Staatsoper Hannover.

Nog een debuut in de productie: Peter Auty zingt voor het eerst de rol van Riccardo. Auty is wel vaker te gast bij de Reisopera.

Renato wordt gezongen door Roland Wood en Ulrica wordt vertolkt door Federica Proietti. Erik Slik – die pas debuteerde bij De Nederlandse Opera – is van de partij als een bediende van Amelia.

Un ballo in maschera gaat op 23 januari in première in het Nationaal Muziekkwartier in Enschede. Daarna volgen tot en met 28 februari nog twaalf voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van de Nationale Reisopera.

Vorig artikel

Barokopera op reprise met Purcell Gala

Volgend artikel

Gemengde gevoelens bij reprise Figaro

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.