FeaturedGeen categorieNieuws

Nederlandse opera artiesten in het nieuws

Er is dit voorjaar goed en leuk nieuws over enkele Nederlandse opera artiesten.

Lilian Farahani
Foto:Maurice Lammerts van Bueren

Sopraan Lilian Farahani, in ons eigen land al geen onbekende meer, wordt genoemd in de seizoenspresentatie van het grote Royal Opera House Covent Garden in Londen. In het seizoen 2022-2023 zal zij haar huisdebuut maken in de opera Innocence’ van Kaija Saarihao. De rol van ‘Bride’ zong Lilian Farahani eerder in de wereldpremière in 2021 in Aix-en- Provence.

Eva-Maria Westbroek keert in het nieuwe seizoen 2022-2023 terug aan de Metropolitan Opera in New York. De internationaal gevierde sopraan keert terug in september en oktober als ze haar indrukwekkende vertolking van Katarina Ismailova in Shostakovich’s Lady Macbeth uit het Mtensk district herhaalt in de productie van Graham Vick.

In januari 2023 is Eva-Maria Westbroek te zien als Madame Lidione in Poulencs Dialogues des Carmélites in de productie uit 1978 van John Dexter.

Bayreuther Festspiele 2022

Arnold Bezuyen.

Tenor Arnold Bezuyen is al jaren een ‘vaste kracht’ in Bayreuth. Zijn loopbaan daar begon in 1998 als Loge in Das Rheingold en tot en met 2012 was hij er ononderbroken te gast. Na een korte pauze keerde hij in 2020 terug als Mime en ook dit jaar zal hij weer te zien en te horen zijn in de Bayreuther Festspiele als Mime in Das Rheingold en in Siegfried.

Sopraan Kelly God is ook terug in Bayreuth dit jaar, na haar debuut op ‘de berg’ vorig jaar, in de concertante uitvoering van Die Walküre. Dit jaar voegt ze de derde Norn in Götterdammerung toe aan haar optredens als Gerhilde in Die Walküre.

Onbekende opera Cesar Franck

Sopraan Judith van Wanroij zingt op 15 mei aanstaande in een heel bijzondere concertuitvoering. Zelden of nooit wordt de opera Hulda, een Skandinavische legende van César Franck, uitgevoerd.

Judith van Wanroij (© Edoland)

De opera werd tijdens het leven van de componist slechts in delen uitgevoerd en ook in onze tijd is een uitvoering van Hulda een zeldzaamheid.  In het herdenkingsjaar van zijn tweehonderdste-geboortedag, wordt Francks opera nu door de Opéra Royal de Wallonie Liège in samenwerking met Palazzetto Bru Zane uitgevoerd in de complete, oorspronkelijke versie van de opera in 4 akten en een epiloog.

De eerste van drie concertante uitvoeringen is op 15 mei in Luik in de Philharmonie en daarna zijn er nog uitvoeringen in Namen op 17 mei in de concertzaal aldaar en in Parijs, op 1 juni in het Théâtre des Champs Elysees. Judith van Wanroij zingt de rol van Swanhilde.

 

 

De enorme solisten cast bestaat verder onder meer uit Jennifer Holloway in de titelrol van Hulda, Véronique Gens als Gudrun en Edgaras Montvidas als Eiolf. Het Chœur de Chambre de Namur en het Orchestre Philharmonique Royal de Liège staan onder leiding van Gergely Madaras.

Succes

Het Haagse operageszelschap OPERA2DAY vierde in 2019 in Nederland successen met de Vivaldi pasticcio Les liaisons dangereuses’ en nu is de productie met lovende kritieken ontvangen in Zwitserland. Zowel het werk, als de uitvoerenden kregen vele pluimen in de Zwitserse pers. De Nederlands-Zwitserse coproductie is nog tot en met 14 juni in verschillende Zwitserse theaters te zien.

Gluck op Vliegveld Twenthe

Opera wordt steeds vaker op bijzonder locaties uitgevoerd. Vliegveld Twenthe mag zeker zo’n bijzondere locatie genoemd worden. In juni wordt daar in Hangar 10, de oude motorwerkplaats voor F-16 straaljagers, Orphée +Euridice van Gluck uitgevoerd.

Hangar 10 Vliegveld Twenthe © 2022 Copyright Opera Vliegveld Twente

Noëlle Drost zingt Euridice, Ilja Aksionov  is Orphée en Maria Kraaijkamp  vertolkt de  rol van Amor. Vocaal Ensemble Ex Arte, Barokorkest La Sorpresa en leerlingen van de Artez-vooropleidingen Dans en Muziek en de Kunstklassen van het Kottenpark, onderdeel van het Stedelijk Lyceum in Enschede, vormen het complete ensemble.

De artistieke leiding is in handen van theatermaker Jasper Korving en dirigent Emile Engel die samen al garant stonden voor spectaculaire voorstellingen in de Steengroeve in Winterswijk.

Orphée + Euridice is te zien op 3 juni (20:30 uur), 4 juni (20:30 uur) en 6 juni (15:00 uur).

Locatie: Vliegveld Twenthe, Vliegveldweg 345, Enschede.

Vorig artikel

Het woord is aan Joshua Guerrero

Volgend artikel

Tosca: bloedstollend theater in vocaal prachtige bezetting 

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen