Binnenkort

Budding en Rietveld geven recital in Ede

Nederlandse en Franse grootmeesters van het orgel en het lied: die staan centraal in het recital dat sopraan Margreet Rietveld en organist Gerben Budding op vrijdag 5 oktober in de Edesche Concertzaal geven. Ze brengen werk van onder anderen Hendrik Andriessen en Louis Vierne.

Sopraan Margreet Rietveld. (© Foto Bregman)

Gerben Budding is stadsorganist van Gouda en dirigeert verschillende orkesten en koren. Margreet Rietveld is een jonge sopraan met veel ervaring in grote oratoria als de Matthäus-Passion, de Johannes Passion en de Messiah. Rietveld maakt ook deel uit van ensembles als Cappella Amsterdam en Collegium Vocale Gent.

Het duo zal in Ede de bijzondere verbanden tussen Nederlandse en Franse grootmeesters van het orgel en het lied verkennen. “In het katholieke Nederland van de negentiende, begin twintigste eeuw werden componisten ontzettend aangesproken door de Franse romantiek en het mystieke karakter daarvan”, zegt Budding in een toelichting.

Op het programma staan niet veel korte stukjes, maar grotere, cyclische werken. Daaronder de liederencyclus Les Angélus van Louis Vierne en de cyclus Miroir de peine van Hendrik Andriessen. In die laatste reeks staat het lijden van Jezus centraal, gezien door de ogen van zijn moeder Maria.

Budding en Rietveld wagen zich ook aan een improvisatie. Voor een organist is improviseren dagelijkse kost, vertelt Budding. “In de achtiende eeuw werd bijna alleen maar geïmproviseerd. Werd muziek uitgebracht, dan was dat vooral voor organisten die niet konden improviseren…” Met z’n tweeën improviseren is wel wat anders. “Je bedenkt vooraf een rolverdeling en een routebeschrijving”, beschrijft de organist. “Als het goed gaat, levert het iets spannends op.”

Het recital van Budding en Rietveld begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie de website van de Edesche Concertzaal.

Vorig artikel

Grootse beelden in Vlaamse Lohengrin

Volgend artikel

Studio Nibelheim: Lucas Wiegerink

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.