AchtergrondInterviews

Studio Nibelheim: Lucas Wiegerink

Componist Lucas Wiegerink, tenor Peter Gijbertsen en pianist Hans Eijsackers presenteerden dit jaar in Amsterdam een nieuwe liederencyclus voor tenor en piano. Studio Nibelheim volgde het trio een paar maanden lang tijdens het maakproces.

Lucas Wiegerink. (© Daan van Meer)

Lucas Wiegerink is een veelzijdige componist, die zich laat inspireren door beeldende kunst, literatuur, geschiedenis en wetenschap. Hij componeerde voor koren en solisten en maakte verschillende muziektheaterwerken.

Vorig jaar hoorde Lucas tenor Peter Gijsbertsen in Winterreise van Schubert. Ter plekke besloot hij speciaal voor de tenor nieuwe liederen te gaan schrijven. Studio Nibelheim mocht het maakproces volgen en vastleggen hoe de componist, de zanger en later pianist Hans Eijsackers de wereldpremière tot stand brachten.

Peter Gijsbertsen, net onderscheiden met de Nederlandse Muziekprijs, had er vertrouwen in toen Lucas met het idee kwam. Er werden gedichten uitgezocht van Anneke Brassinga, zanger en componisten overlegden over grenzen en mogelijkheden en Lucas ging aan de slag. Na een klein jaar waren de vier liederen klaar en klonken ze voor het eerst voor publiek.

U kunt de podcast hier online beluisteren en downloaden. U kunt zich ook via iTunes of Soundcloud abonneren. Daar vindt u ook vorige afleveringen. Voor Android zijn Podcast Addict en BeyondPod veelgebruikte apps. Als u daarin via de zoekfunctie Studio Nibelheim intypt, komt u vanzelf bij de podcasts.

Vorig artikel

Budding en Rietveld geven recital in Ede

Volgend artikel

Maria Fiselier in seizoen 2018/2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.