Binnenkort

Mitchell regisseert Jenůfa bij DNO

Rivaliteit, jaloezie en een moord op een onschuldig kind: Jenůfa van Leoš Janáček is een heftige opera. De Nationale Opera in Amsterdam brengt op 6 oktober een nieuwe productie van het werk in première, van de hand van regisseur Katie Mitchell.

Annette Dasch zingt de titelrol. (© Manfred Baumann)

De ongetrouwde Jenůfa is zwanger, waarmee ze schande op zich laadt in de besloten gemeenschap waarin ze leeft. Het gaat van kwaad naar erger als de vader van het kind haar in de steek laat en als haar pleegmoeder de inmiddels geboren baby ombrengt. Door alle tragiek heen vindt Jenůfa een man die oprecht van haar houdt.

De Nationale Opera (DNO) engageerde voor deze productie de Britse theatermaker Katie Mitchell – bekend van onder meer Written on Skin en Lessons in Love and Violence – omdat haar “compromisloze regiestijl” goed past bij de heftige en aangrijpende aard van Janáčeks opera. Mitchell focust in haar regie op “vrouwelijke ervaring en perceptie”, aldus het operahuis.

De muzikale leiding is in handen van Tomáš Netopil, de Generalmusikdirektor van het Aalto-Musiktheater in Essen. Hij leidde eerder L’amour des trois oranges bij DNO en zwaait nu een stuk in zijn moedertaal.

In de cast drie bekende zangeressen: Annette Dasch als Jenůfa (roldebuut), Hanna Schwarz als grootmoeder Stařenka en Evelyn Herlitzius als pleegmoeder Kostelnička. Verder in de cast onder anderen Pavel Cernoch, Norman Reinhardt, Francis van Broekhuizen en Karin Strobos.

Jenůfa is van 6 tot en met 25 oktober acht keer te zien in Nationale Opera & Ballet. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Maria Fiselier in seizoen 2018/2019

Volgend artikel

Hermus boekt groot succes met Tosca

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.