AchtergrondBinnenkort

Maria Fiselier in seizoen 2018/2019

Komend seizoen klinken overal in de wereld weer Hollandse stemmen op de operatonelen. Place de l’Opera blikt in de agenda’s van de bekendste namen. Waar staan ze en wat zingen ze? In deel 15 (een bonusaflevering): Maria Fiselier.

Maria Fiselier. (© Sarah Wijzenbeek)

Mezzosopraan Maria Fiselier is een rijzende ster. Ze studeerde in Den Haag en Londen en won in 2012 zes prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours. Sindsdien debuteerde ze bij onder meer het Grand Théâtre de Genève, de Munt in Brussel, De Nationale Opera, het Gran Teatre del Liceu en de Komische Oper Berlin.

Bij de Komische Oper heeft Fiselier sinds 2016/2017 een vast contract. Ook komend seizoen is ze voornamelijk in Berlijn te vinden, waar ze in vijf verschillende producties zingt. Ze staat echter ook dichter bij huis op de planken.

Vijf sterren

Van 30 september 2018 tot en met 28 juni 2019 zingt Maria Fiselier bij de Komische Oper Berlin negen voorstellingen van Die tote Stadt. De opera van Erich Wolfgang Korngold wordt uitgevoerd in een nieuwe productie van de Canadese topregisseur Robert Carsen, die zijn debuut maakt bij de Komische Oper. De nieuwe Generalmusikdirektor van het huis, Ainārs Rubiķis, dirigeert en de bekende ontwerper Michael Levine levert de decors.

Fiselier zingt de rol van Brigitta, de huishoudster van hoofdpersoon Paul, een rol van Aleš Briscein. Sara Jakubiak zingt Marietta, Günter Papendell is Frank.

Zie voor meer informatie de website van de Komische Oper Berlin.

In vogelvlucht

Fiselier begon haar seizoen eerder deze maand met Jerry Bocks musical Anatevka bij de Komische Oper Berlin. De productie van intendant Barrie Kosky is tot en met 7 februari 2019 nog vele malen te zien. De Nederlandse dirigeert Koen Schoots heeft de muzikale leiding, Fiselier zingt de rol van Chava, één van de drie dochters van melkman Tevje.

In een reprise van Die Liebe zu drei Orangen van Prokofjev (13 oktober t/m 16 december 2018) zingt Fiselier de partij van prinses Clarice. De regie is van Andreas Homoki, Ainārs Rubiķis dirigeert.

Op 2 november maakt Fiselier een uitstapje naar Kassel voor de Kasseler Musiktage. Ze soleert bij het Staatsorchester Kassel in het Stabat Mater van Rossini. Francesco Angelico dirigeert. Andere solisten zijn sopraan Louise Kemény, tenor Linard Vrielink en bariton André Morsch.

Scène uit Die Liebe zu drei Orangen bij de Komische Oper. (© Monika Rittershaus)

Terug bij de Komische Oper zingt Fiselier mee in een nieuwe productie van de musical Candide van Leonard Bernstein (24 november 2018 t/m 30 juni 2019). Intendant Barrie Kosky tekent, zoals vaak, zelf voor de regie, Jordan de Souza dirigeert. Fiselier is Paquette, Allan Clayton zingt de titelrol en Anne Sofie von Otter vertolkt The Old Lady.

De Komische Oper tourt ook. In februari en maart maakt het gezelschap een reis naar Australië en Nieuw-Zeeland om zijn productie van Die Zauberflöte (regie: Suzanne Andrade en Barrie Kosky) te presenteren. Fiselier is de Zweite Dame. Er zijn van 21 februari tot en met 10 maart 2019 voorstellingen in Perth en Adelaide en op het Auckland Arts Festival.

Van 24 april tot en met 18 mei 2019 is Fiselier in Antwerpen en Gent te vinden voor de wereldpremière van Les Bienveillantes bij Opera Vlaanderen. De nieuwe opera van de Catalaanse componist Hèctor Parra en librettist Händl Klaus is gebaseerd op een roman van Jonathan Littells over een SS’er die niet bezwaard is door zijn oorlogsmisdaden. Regisseur Calixto Bieito verzorgt de enscenering. Fiselier zingt een rol in een kwartet van zangers. In de hoofdrollen zijn zangers als Rainer Trost, Rachel Harnisch en Nadja Michael gecast.

Tip

Maria Fiselier is, afgaand op de agenda op haar website, dit seizoen niet live in Nederland te beleven, maar ze speelt op dit moment wel een rol in het tv-programma Beste Zangers op NPO 1. Het programma brengt bekende zangers uit verschillende muziekgenres samen om elke zaterdagavond om 20.25 uur liedjes van elkaar te zingen.

Fiselier maakte tot nu toe veel indruk met haar optredens, vooral met haar vertolking van ‘Lose Yourself’.

Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Maria Fiselier.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Lucas Wiegerink

Volgend artikel

Mitchell regisseert Jenůfa bij DNO

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.