Binnenkort

Opera in de media: week 40 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 40 (29 september – 5 oktober 2018) aandacht voor onder meer Die tote Stadt in Berlijn, een nieuwe opera in Finland en Jeanne d’Arc in het Concertgebouw.

Video

Kirill Petrenko. (© Wilfried Hösl)

Münchner Meistersinger
De Bayerische Staatsoper biedt via zijn eigen streamingkanaal de mogelijkheid om live mee te kijken met Die Meistersinger von Nürnberg. De productie van David Bösch wordt gedirigeerd door Kirill Petrenko, met Wolfgang Koch, Klaus Florian Vogt, Markus Eiche en Julia Kleiter in de belangrijkste rollen.
Staatsoper.tv: zondag 30 september om 15.00 u.

Korngold-première in Berlijn
Het online platform OperaVision is live bij de première van Die tote Stadt bij de Komische Oper Berlin. De regie komt van Robert Carsen, die debuteert bij het Berlijnse huis. In de hoofdrollen Aleš Briscein, Sara Jakubiak en Günter Papendell. De Nederlandse mezzosopraan Maria Fiselier vertolkt de huishoudster Brigitta. Na de première blijft de stream tot 29 maart 2019 on demand beschikbaar.
OperaVision: zondag 30 september om 19.00 u.

Typisch Audi
In Podium Witteman Extra, dat aansluitend aan de reguliere uitzending van Podium Witteman op NPO 2 Extra wordt uitgezonden, is de derde van vier afleveringen over de operaregies van Pierre Audi, scheidend intendant van De Nationale Opera, te zien. De aflevering heet Typisch Audi.
NPO 2 Extra: zondag 30 september om 19.05 u.

Moderne neuroses
De Finnish National Opera brengt een nieuwe komische opera in wereldpremière: Sanatorio Express van jazzpianist Iiro Rantala en schrijfster Minna Lindgren. Het stuk gaat over moderne neuroses en relaties. Kalle Kuusava dirigeert, Maria Sid regisseert. Na de première blijft de stream tot 1 april 2019 on demand beschikbaar.
OperaVision: dinsdag 2 oktober om 17.30 u.

Audio

Mari Eriksmoen. (© Sveinung Bjelland)

Amsterdamse toverfluit
NTR Opera Live brengt rechtstreeks vanuit Nationale Opera & Ballet Die Zauberflöte van Mozart. De productie wordt geleid door Antonello Manacorda. In de cast onder anderen Stanislas de Barbeyrac (Tamino), Mari Eriksmoen (Pamina), Nina Minasyan (Koningin van de Nacht) en Thomas Oliemans (Papageno). In de pauze interviewt presentator Hein van Eekert de Papagena van dienst, Lilian Farahani.
NPO Radio 4: zaterdag 29 september om 19.00 u.

Jeanne in het Concertgebouw
Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt het bijzondere oratorium Jeanne d’Arc au bûcher van Arthur Honegger, over de laatste uren van Jeanne d’Arc voor haar terechtstelling. Stéphane Denève dirigeert het orkest, het Rotterdam Symphony Chorus en het Nationaal Kinderkoor. De actrice Judit Chemia speelt de spreekrol van Jeanne, als vocale solisten treden onder anderen Christine Goerke en Judit Kutasi op. Te horen is een opname die op 28 september werd gemaakt.
NPO Radio 4: zondag 30 september om 14.00 u.

Myrten en Ernani
Ernst Daniël Smid besteedt in zijn wekelijkse programma aandacht aan de nieuwe Schumann-cd van bariton Hans Pieter Herman, mezzosopraan Florieke Beelen en pianist Maurice Lammerts van Bueren, Myrten. Verder zijn hoogtepunten te horen uit Verdi’s opera Ernani.
NPO Radio 4: zondag 30 september om 18.00 u.

Così uit Boekarest
Op de vaste operamiddag van BBC Radio 3 klinkt Mozarts bekende opera Così fan tutte. Les Musiciens du Louvre staat onder leiding van Marc Minkowski, in de cast onder anderen Ana Maria Labin (Fiordiligi), Serena Malfi (Dorabella), Robert Gleadow (Guglielmo) en Anicio Zorzi Giustiniani (Ferrando). De opname werd vorig jaar tijdens het Enescu Festival in Boekarest gemaakt.
BBC Radio 3: donderdag 4 oktober om 15.00 u.

Weektip

Willem Bruls met Chazia Mourali in Venetië. (© Kinga Leftska)

Op vrijdag 5 oktober gaat op NPO Radio 4 een twaalfdelige serie van start over Venetië. Onder de titel De lokroep van Venetië nemen dramaturg en schrijver Willem Bruls en presentatrice Chazia Mourali de luisteraar mee naar de beroemde operastad en spreken over de componisten, schrijvers en andere kunstenaars die zich er lieten inspireren. Willem Bruls vertelde eerder deze week meer over de serie in een interview met Place de l’Opera.

De lokroep van Venetië, geregisseerd door Aletta Becker, is iedere vrijdag en zaterdag rond 18.30 uur te horen in het programma Podium.

Vorig artikel

Met opent bioscoopseizoen met Aida

Volgend artikel

DoelenKwartet speelt Fauré en Caplet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.