Binnenkort

Holl zingt Schubert in Ede en Amsterdam

Bas-bariton Robert Holl en pianist Roger Braun geven op 6 en 9 november liedrecitals in het Amsterdamse Concertgebouw en de Edesche Concertzaal. Ze brengen liederen van Franz Schubert. Later in de maand geeft Holl een liedmasterclass in Den Haag.

Robert Holl. (© Benjamin Ealovega)

Robert Holl is één van de meest vooraanstaande liedvertolkers, Roger Braun een gerenommeerde pianist die zich geheel op liedbegeleiding heeft toegelegd. “Hij luistert waanzinnig goed naar de zang en fraseert helemaal met de zangstem mee”, zei Robert Holl in een interview met Place de l’Opera.

Het duo concentreert zich in hun aanstaande optredens geheel op het liedrepertoire van Franz Schubert. De Oostenrijkse componist werd slechts 31 jaar, maar liet een immens muziekoeuvre achter. Hij schreef kamermuziek, symfonieën en bovenal liederen. Honderden liederen. Alleen al in 1815 componeerde hij er meer dan 140. En hij zat er niet eindeloos aan te schaven. Hij kreeg een idee en zette het op papier, vrijwel in één keer goed. “In Schubert woont een goddelijke vonk”, zou Beethoven gezegd hebben.

De selectie van Robert Holl en Roger Braun draait om Schuberts dichtervrienden. Schubert was bevriend met veel kunstenaars, vooral dichters. Ze kwamen vaak ’s avonds samen in salons om muziek te maken, poëzie voor te dragen, spellen te spelen, te lachen en te drinken. De bijeenkomsten werden bekend als ‘Schubertiades’.

Op het programma in Ede staan liederen van dichters als Franz von Schober en Johann Mayrhofer (beiden enige tijd huisgenoot van Schubert) en Johann Gabriel Seidl. Daaronder ‘An die Musik’, een ode aan de muziekkunst, ‘Einsamkeit’, een omvangrijk en melancholisch lied, en ‘Die Taubenpost’, bekend als slotlied van Schwanengesang.

Het recital in het Concertgebouw vindt plaats op dinsdag 6 november om 20.15 uur, het recital in de Edesche Concertzaal op vrijdag 9 november om 20.00 uur.

Robert Holl blijft nog even in het land. Op 16 en 17 november geeft hij les aan zeven liedduo’s in het Koninklijk Conservatorium, een initiatief van het Haagse conservatorium en het Internationaal Vocalisten Concours. Holl wordt vergezeld door pianist Hans Eijsackers.

Beide masterclassdagen (vrijdag van 13.00 tot 19.30 uur, zaterdag van 13.00 tot 19.00 uur) zijn toegankelijk voor publiek. Kaarten kosten 17,50 euro en zijn verkrijgbaar aan de zaal of te reserveren via info@ivc.nu. Zie voor meer informatie de website van het International Vocalisten Concours.

Vorig artikel

Opera Zuid komt in beweging voor ALS

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Francis, Anna en Kristine

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.