AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsHeadlineNieuws

Cité de l’Opera: Francis, Anna en Kristine

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 165.

Hoog bezoek
Toen Leonard Bernstein nadacht over een vervolg op zijn opera Trouble in Tahiti – en dat deed hij vaak en lang – trof hij een vriend van zijn dochter, de jonge Stephen Wadsworth. Die durfde het aan om een libretto te schrijven. Op vrijdag 9 november is Wadsworth, inmiddels zestiger, gast bij Opera Zuid.

Over Otello
Tenor Jonas Kaufmann zingt binnenkort de hoofdrol in Verdi’s Otello bij de Bayerische Staatsoper. In een interview in het Duits gaat hij in op het karakter dat hij zingt en dat hij na de voorstelling maar moeilijk kan loslaten.

Francis weet raad
Sopraan Francis van Broekhuizen is niet alleen iedere maandagochtend gast van Margriet Vroomans in De Ochtend van 4, de twee maken ook podcasts over klassieke zang.

Foodie
Sommige dingen moeten juist wél een gewoonte worden…

Benjamin over Bach
Er was al twee dagen geen nieuw interview verschenen met bariton Benjamin Appl. Dus het werd tijd dat Gramophone Magazine de zanger aan het woord liet.

Brownlee met Schumann
De Amerikaanse tenor Lawrence Brownlee geeft op 31 oktober een concert in Amsterdam, samen met Michael Spyres. Brownlee is ook als liedzanger actief. In april zong hij in Boston onder meer Dichterliebe van Schumann.

Trouwen op je werk
In de VS gebeurt veel gruwelijks, en dan is dit wel een mooi bericht. Michael Fabiano is in New York voor Mefistofele en La bohème.

Ring aan de Rijn
De komende weken zullen vermoedelijk Nederlandse operaliefhebbers afreizen naar Düsseldorf voor het laatste deel van de Ring-cyclus in de regie van Dietrich Hilsdorf. De eerste recensie is verschenen en leert dat de Nornen – net als de Rheintöchter in deel één – aan een tafel zullen zitten.

In die gangen wil je lopen
Op zaterdag, zo aan het eind van de middag, komen de zangers van de matinee in de wandelgangen van de Metropolitan Opera in New York de avondploeg tegen.

“Liebe und Leben”
Een overzicht van het lief en leed der alten. Bijvoorbeeld: “When you do get the romantic lead, you never get the guy.”

Geen Pomo in NL
Het ensemble Il pomo d’oro was de laatste jaren enkele malen in Nederland te zien met concertante barokopera’s en met het programma In War & Peace met Joyce DiDonato, dat begin 2019 naar China reist. Het fraaie seizoensprogramma is bijna overal te zien, maar niet in Nederland…

Onbekende Massenet
Jules Massenet componeerde veel meer opera’s dan alleen Manon en Werther. Zijn minder vaak gespeelde La navarraise staat nu op cd.

Feest voor Anna
Afgelopen vrijdag was sopraan Anna Netrebko het middelpunt van een feestelijke lunch te harer ere in New York. Joshua Bell speelde, Joseph Calleja sprak en ook Metropolitan Opera-directeur Peter Gelb was aanwezig. Hij beschreef zijn werkwijze in de samenwerking met de diva: “The best thing to do with Anna was let her have her way because she knew best.”

Database
Operaschrijvers, ook die van Place de l’Opera, houden van handige overzichten. De bekendste, Operabase, is vernieuwd.

Humor
Een heuse inside joke over opera.

Licht
En Joyce zegt het:

Vorig artikel

Holl zingt Schubert in Ede en Amsterdam

Volgend artikel

IVC neemt afscheid van Annett Andriesen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.