Nieuws

Tsoupaki nieuwe Componist des Vaderlands

Calliope Tsoupaki wordt op zondag 25 november live op televisie geïnstalleerd als de nieuwe Componist des Vaderlands. De komende twee jaar is zij het boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek. Ze neemt de positie over van Mayke Nas.

Calliope Tsoupaki: “Muziek zegt iets over de mens wat op een andere manier niet gezegd kan worden. Het opent een poort naar een wereld waarvan je niet wist dat hij bestond. Dat ga ik als Componist des Vaderlands uitdragen.” (© Michiel van Nieuwkerk)

Een jury onder voorzitterschap van Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, koos unaniem voor Calliope Tsoupaki als de volgende Componist des Vaderlands. “De jury is onder de indruk van de integere en bevlogen persoonlijkheid van Calliope Tsoupaki, die als componist middenin de samenleving wil staan en zo de harten van velen kan winnen voor de muziek van nu.”

In haar nieuwe rol zal Tsoupaki het ambacht van componist beter zichtbaar maken voor een breed publiek. Ze gebruikt daarvoor onder meer sociale media en de website van de Componist des Vaderlands. Ze treedt ook op als ambassadeur en zal de komende twee jaar een paar nieuwe composities schrijven voor evenementen buiten de concertzaal.

Tsoupaki is zondag te gast in Podium Witteman (18.00 uur op NPO 2) om haar benoeming te aanvaarden. In de uitzending voert trompettist Eric Vloeimans een nieuw werk van haar hand uit.

Zie voor meer informatie de website van de Componist des Vaderlands.

Vorig artikel

Paul McNamara nieuwe leider DNOA

Volgend artikel

Blauwbaard te gast bij Concertgebouworkest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.