Binnenkort

NBE brengt Purcell-opera (8+) terug

De Sprookjeskoningin keert vanaf zondag 16 december terug in de theaters. De musici van het jongNederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van Duda Paiva Company brengen de semi-opera The Fairy Queen van Purcell tot leven in een “feestelijke ontmoeting” van muziek en poppen.

Productiebeeld van De Sprookjeskoningin. (© Peter Lodder)

Vorig seizoen reisden de musici van de jonge tak van het Nederlands Blazers Ensemble, jongNBE, door het land met hun bewerking van Purcells Fairy Queen uit 1692. Het jongNBE is het talentenproject naast het grote Blazers Ensemble. Het bestaat uit talentvolle musici van de Nederlandse conservatoria die hun opleiding hebben afgerond of daar nog mee bezig zijn. Ervaren musici uit het NBE coachen de talenten.

De theatrale vormgeving van De Sprookjeskoningin is gemaakt door de Braziliaanse Nederlander Duda Paiva, die met zijn eigen Company voorstellingen maakt met zelfontworpen poppen. Het gezelschap maakt fysieke, visuele voorstellingen op het kruispunt van dans, poppen en multimedia. “Met zijn danspartners, gesneden uit flexibel schuimrubber, bouwt Duda Paiva een ongrijpbare, magische wereld, soms pijnlijk confronterend, maar altijd met gevoel voor humor”, zegt het gezelschap op zijn website.

De Sprookjeskoningin werd bedacht door Duda Paiva en Bart Schneemann, de artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble. Er klinkt muziek van Henry Purcell en Luiz Wennmachers, met een arrangement door Willem van Merwijk. Het origineel van Purcell, ontleend aan het sprookje van Titania en Oberon uit Shakespeares Midzomernachtsdroom, krijgt een eigentijdse twist.

Vorig seizoen werd de voorstelling goed ontvangen. Zowel de Volkskrant als de Theaterkrant gaven vier sterren voor onder meer “het enorme plezier waarmee alle spelers zich in het kluchtige verhaal storten”. De pers vond de voorstelling “ondanks de duistere verwijzingen” ook geschikt voor kinderen. “The Fairy Queen verwent oog en oor”, luidde het oordeel.

Zeven musici van jongNBE maken de muziek; de zang, de dans en het poppenspel worden verzorgd door Ilija Surla, Alexander Brouwer en sopraan Francesca Lanza. Zij wordt afgewisseld door Linde Schinkel, die onder meer – ook met poppen – te zien was in de voorstelling Julia & Romeo van Muziektheater Hollands Diep. Bariton Rick Zwart, net klaar met zijn rol als lid van het Jazz Trio in A Quiet Place van Opera Zuid, maakt het spel-zangensemble compleet.

De première van de nieuwe reeks uitvoeringen is op zondag 16 december in Theater De Krakeling in Amsterdam. Nog in de kerst- en nieuwjaarsperiode wordt gespeeld in Amersfoort, Zwolle en Assen. Tot 7 april staat de productie in theaters in heel Nederland. De tournee wordt afgesloten in het Amsterdamse Concertgebouw. Zie voor meer informatie de website van Duda Paiva Company.

Vorig artikel

Reisopera zet Die tote Stadt op de kaart

Volgend artikel

Rising Star Olivé te gast in Concertgebouw

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.