Binnenkort

Opera in de media: week 1 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 van 2019 (29 december – 4 januari) aandacht voor twee uitvoeringen van Die Fledermaus en voor het nieuwjaarsconcert vanuit La Fenice in Venetië.

Video

Elisabeth Kulman. (© Elisabeth Novy)

Fledermaus met Kaufmann
Die Fledermaus werd onlangs in een verkorte en concertante versie opgevoerd in de Semperoper in Dresden. Jonas Kaufmann zong de hoofdrol van Eisenstein, de productie werd geleid door dirigent Franz Welser-Möst. ZDF zendt de opname van november jongstleden een dag voor oudjaar uit. In de andere rollen ziet u onder anderen Rachel Willis-Sørensen als Rosalinde en Elisabeth Kulman als Prins Orlofsky.
ZDF: zondag 30 december om 22.10 u.

Klassieke Fledermaus
Oudjaarsavond op zijn klassiek is kijken naar Die Fledermaus van Johann Strauss door de Wiener Staatsoper. In een regie van Otto Schenk en onder muzikale leiding van Sascha Goetzel ziet u als solisten onder anderen Adrian Eröd, Annette Dasch en Elena Maximova. De voorstelling is als betaalde livestream te volgen.
StaatsoperLive: maandag 31 december om 19.00 u.

Le nozze door jonge talenten
Wie het jaar wil beginnen met Mozart kan terecht op het streamkanaal van OperaVision. Daar is een opname te zien van Le nozze di Figaro, uitgevoerd door studenten van het Royal College of Music in Londen onder regie van oud-student Sir Thomas Allen. De nog jonge talenten in de hoofdrollen zijn onder anderen Harry Thatcher, Josephine Goddard en Julieth Lozano. Het orkest staat onder leiding van Michael Rosewell.
OperaVision: dinsdag 1 januari om 17.00 u.

Hieronder de trailer van Le nozze di Figaro:

Nieuwjaar in Venetië
Tenor Francesco Meli en sopraan Nadine Sierra zijn de vocale gasten bij het nieuwjaarsconcert vanuit La Fenice in Venetië. Dirigent Myung-Whun Chun leidt het orkest van het operahuis.
Arte: dinsdag 1 januari om 18.15 u.

Audio

Wagner in Londen
De laatste zaterdagavondopera van dit jaar bij de BBC-radio is Wagners Götterdämmerung. De opname werd gemaakt in het Londens Royal Opera House, waar Antonio Pappano het orkest leidde. In de hoofdrollen zongen Nina Stemme als Brünnhilde en Stefan Vinke als Siegfried.
BBC Radio 3: zaterdag 29 december om 18.00 u.

Weber in Wenen
Met de opera Euryanthe van Carl Maria von Weber sluit NTR Opera Live het jaar af. De voorstelling van 15 december jongstleden in het Theater an der Wien werd opgenomen voor uitzending door de radio. U hoort het Arnold Schönberg Koor en Radiosymfonieorkest van de ORF onder leiding van Constantin Trinks. De solisten zijn onder anderen Jacquelyn Wagner (Euryanthe), Norman Reinhardt (Adolar) en Andrew Foster-Williams (Lysiart).
NPO Radio 4: zaterdag 29 december om 19.00 u.

Angela Meade. (© Dario Acosta)

Mahler door Nézet-Séguin
Mahlers achtste symfonie werd in maart dit jaar uitgevoerd in de Rotterdamse Doelen onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Op het podium zaten het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de solisten, onder wie Angela Meade, Sarah Connolly en Michael Schade. Zowel het Groot Omroepkoor als het Rotterdam Symphony Chorus werkten mee aan de uitvoering.
NPO Radio 4: zondag 30 december om 14.00 u.

Afscheid van Ernst Daniël
Het operaprogramma van Ernst Daniël Smid wordt op zondag 30 december voor het laatst uitgezonden. In die laatste aflevering is er live-muziek door onder anderen bariton Marco Bakker en mezzosopraan Esther Kuiper, die wordt begeleid door pianist Maurice Lammerts van Bueren.
NPO Radio 4: zondag 30 december om 18.00 u.

Beethoven in Nijmegen
Op de laatste avond van 2018 klinkt muziek van Beethoven in het Avondconcert. Zijn negende symfonie werd onlangs uitgevoerd in De Vereeniging in Nijmegen. Het Gelders Orkest werd geleid door Claus Peter Flor, onder de solisten sopraan Ilse Eerens, mezzosopraan Rosanne van Sandwijk en tenor Marcel Beekman.
NPO Radio 4: maandag 31 december om 20.00 u.

Dijkstra leidt Le vin herbé
Onder leiding van de Nederlandse dirigent Peter Dijkstra voerde het Zweeds Radiokoor het oratorium Le vin herbé van Frank Martin uit. De solisten waren onder anderen sopraan Lina Dambrauskaite en tenor Edgaras Montvidas.
BBC Radio 3: donderdag 3 januari om 15.00 u.

Weektip

Met andere oren
Na een jaar reguliere opera- en liedtips in de media richten we de blik aan het eind van 2018 naar het oosten. Het Chinese nieuwjaar werd gevierd met een voorstelling waarin het Chinese muziektheater zich presenteerde. Naast de meer showy moderne opera zitten er ook elementen van de klassieke Kunqu-opera in de optredens. We schreven er eerder over naar aanleiding van het bezoek van het China Northern Kunqu Opera Theatre aan het Holland Festival in 2011.

Laat u verbazen door de klankwereld en de kleurrijke vormen van de Chinese opera.

Vorig artikel

Karel Deseure wint Schaunard Award 2018

Volgend artikel

Gürbaca regisseert opmerkelijke Freischütz

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.