Binnenkort

Opera in de media: week 2 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 1 van 2019 (5 – 11 januari) aandacht voor Otello van Verdi vanuit de Metropolitan Opera en Puccini’s opera La rondine in Letland.

Video

Productiebeeld van De Sprookjeskoningin. (© Peter Lodder)

Purcell bij Podium Witteman
Het jongNBE, de jeugdige afdeling van het Nederlands Blazers Ensemble, is te gast in Podium Witteman. Aanleiding is de voorstelling De Sprookjeskoningin, een semi-opera gebaseerd op The Fairy Queen van Henry Purcell.
NPO 2: zondag 6 januari om 18.00 u.

Braut in München
Op Twitter biedt de Bayerische Staatsoper een “twitterguide” met de hashtag #BSObraut, die achtergrondinformatie geeft tijdens de livestream van de opera Die verkaufte Braut van Bedřich Smetana. Regisseur David Bösch en dirigent Tomáš Hanus stonden aan het hoofd van de productie, waarin Selene Zanetti (Marie), Pavol Breslik (Hans) en Günther Groissböck (Kezal) de belangrijkste rollen zongen.
StaatsoperTV: zondag 6 januari om 18.00 u.

Rheingold in Wenen
Geen BTW-verhoging in Oostenrijk dit jaar, dus de prijs voor een ticket voor de livestreams van de Wiener Staatsoper blijft 14 euro. Voor dat geld ziet u dinsdag een stream van Das Rheingold van Wagner. Sven-Eric Bechtolf ensceneerde het eerste deel van Der Ring des Nibelungen. Sophie Koch, die afgelopen maand in Amsterdam de rol van Jocaste zong in Oedipe bij De Nationale Opera, zingt nu de rol van Fricka. De oppergod Wotan wordt gezongen door Tomasz Konieczny, Norbert Ernst is Loge en Jochen Schmeckenbecher zingt Alberich. Voor het orkest staat Axel Kober.
StaatsoperLive: dinsdag 8 januari om 19.00 u.

La rondine in Letland
Niet zijn meest uitgevoerde, maar wel een echte Puccini: de opera La rondine. De nationale opera van Letland brengt een productie onder regie van Dace Volfarte en met Jānis Liepiņš voor het koor en orkest van de Latvian National Opera. Solisten zijn onder anderen Dinara Alieva en John Irvin.
OperaVision: vrijdag 11 januari om 19.00 u.

Gala in Parijs
Bijna drie uur duurt de opname van de gala-avond die onlangs in de Parijse Opéra Garnier werd gegeven ter gelegenheid van het 350-jarige bestaan van het operahuis. Vocale gasten waren onder anderen sopraan Sonya Yoncheva, bariton Ludovic Tézier en tenor Bryan Hymel. Het koor en orkest van de Opéra national de Paris werden gedirigeerd door Dan Ettinger.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Komische opera
Ieder uur verschijnen er nieuwe video’s op YouTube. In deze wekelijkse rubriek plaatsen we voortaan een recente video waarin opera een rol speelt. Niet alles is interessant: deze bijdrage die The Phantom of the Opera heet, bestaat uit twee uur takkeherrie. Niet aanbevolen. Over opera ging het onlangs in het Franse ochtendprogramma Télé Matin. Een Spaanse gezelschap deed onlangs het Parijse Bobino aan voor hun voorstelling Opera Locos en daarover had het programma een kort item.

Audio

Otello in New York
Live vanuit New York zendt NTR Opera Live de matinee uit van de Metropolitan Opera. Verdi’s Otello wordt daar opgevoerd door het koor en orkest van de Met onder leiding van Gustavo Dudamel. De solisten zijn onder anderen Sonya Yoncheva (Desdemona) en Stuart Skelton (Otello). Presentator Hein van Eekert belooft na afloop van de opera een terugblik op het Met-seizoen van 1891-1892, toen Otello ook werd opgevoerd in New York.
NPO Radio 4: zaterdag 5 januari om 19.00 u.

Lezhneva in Eberhausen
In het Avondconcert is een opname te horen die vorig jaar gemaakt werd tijdens het Rheingau Festival, in de Basiliek van Eberhausen. La Voce Strumentale speelde onder leiding van violist Dmitry Sinkovsky en sopraan Julia Lezhneva zong werk van onder anderen Nicola Porpora, Carl Heinrich Graun en Antonio Vivaldi.
NPO Radio 4: woensdag 9 januari om 20.00 u.

Zandonai bij de BBC
In het voorjaar bracht de Scala in Milaan een productie van Francesca da Rimini van Riccardo Zandonai. Diens bekendste werk werd uitgevoerd onder muzikale leiding van Fabio Luisi en met sopraan Maria José Siri in de titelrol. Naast haar op het podium stonden onder anderen tenor Roberto Aronica als Paolo il Bello en bariton Gabriele Vivani als Giovanni Lo Sciancato.
BBC Radio 3: donderdag 10 januari om 15.00 u.

Laetitia Gerards in TivoliVredenburg
Het ensemble LUDWIG opent het jaar 2019 van het AVROTROS Vrijdagconcert. Er is vocale medewerking door sopraan Laetitia Gerards. Op het programma staat werk van Knigge, Mendelssohn en Schönberg.
NPO Radio 4: vrijdag 11 januari om 20.00 u.

Weektip

Vivaldigolf
Er komt een golfje Vivaldi aan in de Nederlandse operawereld. De Nationale Opera brengt vanaf 26 januari Juditha Triumphans en OPERA2DAY start op 16 januari een grote tournee met de voorstelling Dangerous Liaisons, samen met de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hernán Schvartzman – waarover binnenkort meer op Place de l’Opera. Dit is een complete opera van Vivaldi, Orlando furioso, vanuit het Teatro La Fenice in Venetië.

https://www.youtube.com/watch?v=_AM0VvZKkN8

Vorig artikel

Gerhaher laat Schumann voor zich spreken

Volgend artikel

DNO begint jaar met Gershwin-hit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.