BinnenkortFeatured

DNO begint jaar met Gershwin-hit

De Nationale Opera (DNO) begint het jaar met een klapper. Het Amsterdamse operahuis speelt van 16 tot en met 31 januari Porgy and Bess en alle voorstellingen zijn al uitverkocht. Eric Owens en Adina Aaron zingen de hoofdrollen.

Productiebeeld van Porgy and Bess. (© Petrovsky & Ramone)

De tijd dat je moest vechten om kaarten bij DNO is voorbij. Het is doorgaans niet moeilijk om een plekje te bemachtigen. Porgy and Bess is een uitzondering. Het is nog ruim een week tot de première, maar alle acht voorstellingen zijn al uitverkocht. De opera van componist George Gershwin en zijn broer Ira Gershwin (libretto) heeft met zijn vele hits – ‘Summertime’, ‘I Got Plenty o’Nuttin’, ‘Bess, You Is My Woman Now’ – kennelijk een appeal bij een breed publiek.

Porgy and Bess is sinds de wereldpremière in 1935 uitgegroeid tot een geliefde, beroemde en ook controversiële opera. Het verhaal, gebaseerd op een roman van DuBose Heyward, speelt zich af in een hechte Afro-Amerikaanse gemeenschap in South Carolina. In zijn partituur combineerde Gershwin jazz met klassieke muziek. “Hij hoopte dat deze opera ‘het drama van de romantiek van Carmen zou combineren met de schoonheid van Meistersinger‘”, aldus DNO.

De productie van DNO wordt vormgegeven door twee debutanten bij het Amsterdamse gezelschap: dirigent James Gaffigan, vaste gast van het Radio Filharmonisch Orkest, en regisseur James Robinson, artistiek directeur van het Opera Theatre of St Louis. Het decor is van de hand van Michael Yeargan. “Het zorgt voor de couleur locale en verbeeldt Catfish Row, een arme havenbuurt in Charleston, South Carolina.”

De bekende Amerikaanse bas-bariton Eric Owens vertolkt Porgy en sopraan Adina Aaron zingt Bess. Verder in de cast onder anderen Mark S. Doss, Frederick Ballentine, Chaz’men Williams-Ali, en Latonia Moore.

Op 8 januari om 20.30 uur organiseert DNO in de Odeonzaal van Nationale Opera & Ballet een Foyeravond rond de productie, waarin muziekfragmenten uitgevoerd worden en betrokkenen geïnterviewd worden. Voor de avond zijn nog wel kaarten beschikbaar.

Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Opera in de media: week 2 van 2019

Volgend artikel

Doelen brengt Messiaens Tristan et Yseult

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.