Binnenkort

Opera in de media: week 4 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 van 2019 (19 – 25 januari) aandacht voor Götterdämmerung live vanuit de Wiener Staatsoper en voor een recente opname van De verkochte bruid bij de Bayerische Staatsoper.

Video

Het einde van de goden
Op de website van de Wiener Staatsoper staat als datum ’20 Jänner’, en dat betekent dat op zondag de twintigste Götterdämmerung van Wagner wordt opgevoerd. Met StaatsoperLive kunt u de uitvoering meebeleven. Bekende Wagner-solisten staan op het podium van het Weense operahuis, zoals Stephen Gould (Siegfried), Falk Struckmann (Hagen) en Iréne Theorin (Brünnhilde). Het orkest staat onder leiding van Axel Kober, Sven-Eric Bechtolf deed de regie.
StaatsoperLive: zondag 20 januari om 16.00 u.

Annette Dasch. (© Manfred Baumann)

Weense avond in Parijs
Het Orchestre de Paris speelde in juni 2017 “de mooiste walsen uit de Weense hoofdstad”. Onder leiding van Thomas Hengelbrock brachten orkest en de twee solisten Annette Dasch (sopraan) en Cyrille Dubois (tenor) werk van componisten als Johann Strauss, Franz Léhar en Emmerich Kálmán.
Arte: zondag 20 januari om 17.40 u.

Gijsbertsen zingt Tosti
Bij Podium Witteman is tenor Peter Gijsbertsen te gast. Eind vorig jaar ontving hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor een musicus. Gijsbertsen zingt een lied van Paolo Tosti met begeleiding van Fuse.
NPO 2: zondag 20 januari om 18.05 u.

Carmen in Luik
Een jaar geleden nam Mezzo Carmen van Bizet op in de Opéra Royal de Wallonie in Luik. De rol van Carmen werd gezongen door Nino Surguladze, Marc Laho was Don José en Silvia Dalla Benetta zong Micaela. Het orkest werd geleid door Speranza Scappucci, de regie was van Arnaud Lalanne.
Mezzo HD: vrijdag 25 januari om 09.30 u.

Nieuw op YouTube

Clip van Adriana
In deze wekelijkse rubriek plaatsen we een recente YouTube-video waarin opera een rol speelt. Deze week zijn het vijf minuten Netrebko. Anna Netrebko zong afgelopen week in New York de hoofdrol in Adriana Lecouvreur, live vertoond in bioscopen overal ter wereld. Op YouTube staat een – vermoedelijk illegaal – fragment van Netrebko’s rol. De recensent noteerde dat de sopraan de rol “zong en acteerde met Russische flair, ietwat dik aangezet, maar nergens té dik”.

Audio

Smetana in München
Wolfgang Ablinger-Sperrhacke en Günther Groissböck, die de laatste jaren verschillende malen bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien waren, zongen afgelopen december bij de Bayerische Staatsoper. In Bedřich Smetana’s De verkochte bruid deelden ze de bühne met onder anderen Helena Zubanovich en Selene Zanetti. Het orkest werd geleid door Tomás Hanus. In de studio van NTR Opera Live is te gast de jonge Nederlandse dirigent Robert Kahn. Hij studeert nog in de VS en was afgelopen zomer één van de deelnemers aan de Gstaad Conducting Academy van Jaap van Zweden. Robert Kahn dirigeert zowel symfonisch repertoire als opera. Binnenkort is hij assistent-dirigent in Don Giovanni bij de Juilliard Opera in hartje New York.
NPO Radio 4: zaterdag 19 januari om 19.00 u.

Paul Appleby. (© Jonathan Tichler)

Debussy in New York
Tenor Paul Appleby en bariton Kyle Ketelsen troffen elkaar vorig seizoen bij De Nationale Opera in The Rake’s Progress. Sinds deze week werken ze samen in New York, in de voorstellingen van Pelléas et Mélisande bij de Metropolitan Opera. Sopraan Isabel Leonard zingt de rol van Mélisande en Yannick Nézet-Séguin staat voor het orkest.
BBC Radio 3: zaterdag 19 januari om 19.30 u.

Francis weet raad
Zoals iedere week is operazangeres Francis van Broekhuizen te gast bij Margriet Vroomans voor haar rubriek Vraag het aan Francis. Ze geeft daarin antwoorden op vragen van luisteraars over opera en klassieke muziek in het algemeen. Er is ook een podcast met de dames, die wat langer kan duren dan de tijd in de uitzending van De Ochtend van 4.
NPO Radio 4: maandag 21 januari om 8.40 u.

Byrd in Amsterdam
The Cardinall’s Musick is een tienkoppig vocaal ensemble uit Groot-Brittannië. Ze zijn beroemd om hun vertolking van werken uit de Engelse renaissance. In het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam zingen ze delen uit de missen van William Byrd, naast muziek van tijdgenoten als De Monte en Gibbons. De opname van 19 januari wordt op 22 januari uitgezonden.
NPO Radio 4: dinsdag 22 januari om 20.00 u.

Rinaldo in Brugge
Händels Rinaldo was de eerste Italiaanse opera die speciaal voor het theater in Londen werd gecomponeerd. De opname die de BBC uitzendt, werd gemaakt tijdens het Musica Antiqua Festival in Brugge in 2018. Countertenor Paul-Antoine Bénos zingt de titelrol bij het ensemble Le Caravansérail onder leiding van Bertrand Cuiller.
BBC Radio 3: donderdag 24 januari om 15.00 u.

Pygmalion met Monteverdi
Op donderdag is het Avondconcert opnieuw in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Het ensemble Pygmalion voert dan de Mariavespers van Claudio Monteverdi uit. De uitzending is live vanuit Amsterdam.
NPO Radio 4: donderdag 24 januari om 20.00 u.

Weektip

The nays have it!
Na een week met vooral geschreeuw uit het Verenigd Koninkrijk brengt een opera van Benjamin Britten de zo gewenste “Order!” Deze Glyndebourne-productie van zijn opera Albert Herring dateert van enige tijd geleden. In de hoofdrollen zongen John Graham-Hall, Patricia Johnson, Alan Opie en Felicity Palmer.

Vorig artikel

Mooie muziek in bedaarde Porgy and Bess

Volgend artikel

Doelen werkt Messiaen-trilogie fraai uit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.