Binnenkort

En verder op het Opera Forward Festival

Tijdens de vierde editie van het Opera Forward Festival (28 februari t/m 10 maart) presenteert De Nationale Opera behalve vijf grote producties tal van kleine optredens en activiteiten.

Regisseur Peter Sellars is één van de sprekers tijdens de OFF Days. (© Ruth Walz)

Het Opera Forward Festival (OFF) wil “actuele verlangens, angsten en toekomstdromen” blootleggen. Festivalthema is dit jaar ‘identiteit en confrontatie’. Er is veel aandacht voor jonge bezoekers. Onder de 35 jaar betaal je maximaal 22 euro voor een operaticket.

OFF Days

Aan het begin van het festival (1 t/m 3 maart) organiseert DNO drie OFF Days. Tijdens die dagen zijn er tal van optredens, speeches en activiteiten te beleven in Nationale Opera & Ballet. De programma’s zijn gratis te bezoeken, maar reserveren wordt aangeraden.

Op de eerste OFF Day staat onder meer een openbare masterclass van Jochem Stavenuiter en DNO-koordirigent Ching-Lien Wu geprogrammeerd, met aansluitend een presentatieoptreden. Thema is ‘New Vocals’ en er klinken fragmenten uit Der Zwerg van Zemlinsky.

Op de tweede dag verzorgt toetsenist Niels Broos samen met ROC Midden Nederland een jamsessie onder de titel Fear of the Unknown. Theatermaker en acteur Gregory Caers brengt samen met de Theaterschool Rotterdam de voorstelling WILD.

Dag drie zit het volst, met onder meer jamsessies met de Zuid-Afrikaanse componist en muzikant Neo Muyanga, twee herhalingen van WILD, een gesprek met jonge Europese operamakers over opera en participatie en een afterparty met dj De Sluwe Vos en mezzosopraan Nienke Nasserian.

Talent

Speciaal onderdeel van de drie OFF Days zijn vijf korte opera’s, gemaakt door teams van studenten. Vanuit verschillende disciplines maken ze voorstellingen over het festivalthema. De talentenopera’s duren twintig minuten en worden op verschillende plekken in Nationale Opera & Ballet uitgevoerd. Elke opera is vier keer te zien.

Talk

Op elke OFF Day geeft iemand een ‘keynote speech’. De sprekers gaan in op vragen als: welke verhalen moeten we vertellen in het theater? En hoe kunnen we onze kosmopolitische samenleving in nieuwe klanken vatten?

Op 1 maart is de Amerikaanse regisseur Peter Sellars te gast, van wie tijdens het festival de productie Girls of the Golden West te zien is. Op 2 maart spreekt Olivia Umurerwa Rutazibwa, hoofddocent in European and International Development Studies aan de universiteit van Portsmouth. Op de laatste OFF Day is componist en muzikant Neo Muyanga te horen.

De hele programmering van de OFF Days en de rest van het festival is te vinden op de website van het Opera Forward Festival.

Vorig artikel

Bioscopen vertonen La fille du régiment

Volgend artikel

Opera in de media: week 9 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.