BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 9 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 9 van 2019 (23 februari – 1 maart) aandacht voor twee Verdi-opera’s op BBC Radio 3, Marnie op Radio 4 en de stream van Juditha Triumphans van De Nationale Opera.

Video

Bo Skovhus. (© Roland Unger / Balmer and Dixon)

Karl V. in München
Voor het eerst sinds enige tijd is er weer een livestream vanuit de Bayerische Staatsoper in München. De opera Karl V. van Ernst Krenek, waarvan de eerste versie in 1938 in Praag in première ging, wordt zaterdag opgevoerd in een enscenering door Carlus Padrissa van La Fura dels Baus. In de hoofdrollen zingen Bo Skovhus, Anne Schwanewilms en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke. Voor het orkest van de Staatsoper staat Erik Nielsen
Staatsoper.TV: zaterdag 23 februari om 19.00 u.

DNO’s Juditha als stream
De recente productie van Vivaldi’s Juditha Triumphans door De Nationale Opera wordt op video aangeboden door OperaVision. De opname is vanaf donderdag 28 februari als stream op te vragen. La Cetra Barockorchester uit Basel verzorgde, onder leiding van Andrea Marcon, de begeleiding van de solisten, onder wie Gaëlle Arquez, Teresa Iervolino en Polly Leech. De enscenering van dit oratorium werd gemaakt door Floris Visser.
OperaVision: vanaf donderdag 28 februari om 19.00 u.

Mozart in Venetië
In Venetië werd onlangs een minder bekende opera van Mozart uitgevoerd. De eenakter Il Sogno Di Scipione ging enkele malen in La Fenice in Venetië. De opera werd geregisseerd door Elena Barbalich. Voor het orkest stond Federico Maria Sardelli. Solisten waren onder anderen Valentino Buzza (Scipione) en Francesca Boncompagni (Costanza).
Culturebox: on demand.

Nieuw op YouTube

Lakmé down under
Stephen Bennett en Emma Matthews zingen de hoofdrollen in Lakmé van Léo Delibes in een opname van het complete werk door Opera Australia in het Sydney Opera House.

Audio

Goedemorgen met Anthony Heidweiller
In Een goedemorgen met is bariton Anthony Heidweiller te gast. Hij laat zijn muzikale keuze horen aan de vooravond van het Opera Forward Festival. Heidweiller is ‘associate artistic director’ van het festival van De Nationale Opera.
NPO Radio 4: zaterdag 23 februari om 10.00 u.

Marnie van Muhly
NTR Opera Live brengt een recente opname van de Metropolitan Opera in New York. Een nieuw werk van componist Nico Muhly ging daar in oktober 2018 in première. Marnie is gebaseerd op de roman van Winston Graham, die ook aan de basis stond van de Hitchcockfilm met Tippie Hedren en Sean Connery. In de hoofdrollen zingen Isabel Leonard, Denyce Graves, Christopher Maltman en Iestyn Davis. Het orkest van de Met wordt geleid door Robert Spano. In de uitzending presenteert Hein van Eekert na Marnie hoogtepunten uit het Amerikaanse operarepertoire.
NPO Radio 4: zaterdag 23 februari om 19.00 u.

Rigoletto in New York
De opera’s op de BBC-radio zijn deze week beide van Verdi. Op zaterdagavond is er een live-uitzending van Rigoletto vanuit de Metropolitan Opera. Daar wordt de ‘Las Vegas-enscenering’ van Michael Mayer hernomen met sopraan Nadine Sierra in de rol van Gilda. Roberto Frontali zingt de titelrol, Vittorio Grigolo is Duca. Koor en orkest van de Met staan onder leiding van Nicola Luisotti.
BBC Radio 3: zaterdag 23 februari om 19.30 u.

Nadine Sierra en Vittorio Grigolo in Rigoletto bij de Metropolitan Opera. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Maartje Rammeloo in de Spiegelzaal
Live vanuit het Concertgebouw in Amsterdam wordt het programma Spiegelzaal uitgezonden, als voorprogramma van het Zondagochtend Concert. Te gast bij Hans van den Boom zijn onder anderen sopraan Maartje Rammeloo en pianist Mark van Nispen. Het duo geeft komende tijd enkele recitals in het land.
NPO Radio 4: zondag 24 februari om 10.00 u.

Mahler in Amsterdam
Hoewel de website van Radio 4 nog geen programmering voor het Avondconcert vermeldt, lijkt het erop dat op maandag de opname van Mahlers achtste symfonie wordt uitgezonden. Het massaal te bezetten stuk wordt dit weekend uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht, verschillende koren en solisten als Camilla Nylund, Helena Rasker en Klaus Florian Vogt.
NPO Radio 4: maandag 25 februari om 19.00 u.

Atilla in de Scala
Verdi’s Atilla werd uitgevoerd in de Scala van Milaan onder leiding van Riccardo Chailly en opgenomen voor radio-uitzending. In de hoofdrol zong Ildar Abdrazakov en de rol van Ezlo werd gezongen door George Petean, die komend seizoen in Amsterdam te horen is in Nabucco.
BBC Radio 3: donderdag 28 februari om 15.00 u.

Weektip

Tales of two cities
Afgelopen week maakten zowel de New Yorkse Metropolitan Opera als De Nationale Opera in Amsterdam hun programma voor seizoen 2019/2020 bekend. Interessant is dat sommige solisten de komende tijd bij beide huizen te horen zijn. Isabel Leonard (deze week op de radio in Marnie en komend seizoen in Amsterdam voor La Cenerentola) en J’Nai Bridges (Akhnaten bij de Met en nu in Amsterdam voor Girls of the Golden West) zijn twee voorbeelden. Tenor Brian Jagde (Cavaradossi in New York en Turiddu en de Prins in Amsterdam) is hieronder te horen in de rol van Pinkerton. Deze Madama Butterfly werd opgenomen in het Teatro Massimo in 2016.

Vorig artikel

En verder op het Opera Forward Festival

Volgend artikel

John Adams ontvangt Erasmusprijs

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.