AchtergrondBinnenkortNieuws

Seizoen Concertgebouworkest 2019/2020

Het Koninklijk Concertgebouworkest kiest komend seizoen voor de trefwoorden oud en nieuw. Er is veel barok geprogrammeerd, naast opdrachtwerken van componisten als Glanert, Rihm en Padding. Voor operaliefhebbers zijn er uitvoeringen van onder meer Tristan und Isolde en Schumanns Faust.

Componist, dirigent en pianist Thomas Adès speelt een grote rol in het nieuwe seizoen van het Concertgebouw. (© Brian Voce)

Componist/dirigent Thomas Adès krijgt komend seizoen speciale aandacht bij het Concertgebouworkest. Hij dirigeert verschillende concerten met veel premières en geeft daarnaast als pianist een kamermuziekconcert met enkele orkestleden.

Nog voor de officiële RCO Opening Night op 13 september (een Tsjaikovski-programma met Franz Welser-Möst en Janine Jansen) speelt het orkest het tweede bedrijf uit Tristan und Isolde van Richard Wagner. Daniel Harding leidt de uitvoering (31 augustus), met Christine Goerke, Stuart Skelton, Jamie Barton, John Relyea, Mark Omvlee en Stefan Astakhov in de cast.

Op 10 en 11 oktober staat Thomas Adès op de bok voor het orkest. Hij leidt een nieuwe symfonische suite uit zijn kameropera Powder Her Face, naast werken van Debussy en Poulenc en de Nederlandse première van de eenakter La Plus Forte van de Ierse componist Gerald Barry. Sopraan Kerstin Avemo soleert.

Op 17, 18 en 20 oktober doet het orkest een flinke stap terug in de tijd met een suite uit Purcells King Arthur, een pastiche uit opera’s van Händel en een symfonie van Haydn. Thomas Hengelbrock stelt de pastiche samen en dirigeert, mezzosopraan Katarina Bradic en tenor Jonathan Abernethy soleren.

Op 6 en 8 december is een groot aantal bekende zangers te gast bij het orkest voor een uitvoering van Szenen aus Goethes ‘Faust’. Sir John Eliot Gardiner dirigeert het werk van Schumann, met in de cast onder anderen Christian Gerhaher, Christiane Karg, Louise Alder en Ann Hallenberg. Het Nederlands Kamerkoor, het Nationaal Kinderkoor en het Laurens Collegium Rotterdam voegen zich bij het orkest.

Sopraan Anna Lucia Richter portretteert Alceste in de serie ‘Mens & Mythe’ in januari 2020. (© Nafez Rerhuf)

In januari 2020 wijdt het orkest een reeks concerten aan één thema: ‘Mens & Mythe: de oerpatronen van de cultuur’. Eén van de programma’s draait om de mythologische heldin Alceste. Dirigent François-Xavier Roth en sopraan Anna Lucia Richter portretteren haar met werken van Lully, Händel, Rameau, Gluck en Mozart. Te zien op 22, 23 en 24 januari 2020.

Ook Oedipus komt aan bod in de serie ‘Mens & Mythe’. Op 30 en 31 januari speelt het orkest het opera-oratorium Oedipus Rex van Stravinsky, met Santtu-Matias Rouvali op de bok en Lance Ryan, Anna Caterina Antonacci, Christian Van Horn, Shenyang en Attilio Glaser in de cast. Stravinsky wordt aangevuld met de ouverture van La forza del destino en een nieuw werk van Theo Verbey.

Op 3 en 5 april verzamelt het orkest de nodige bekende zangers voor uitvoeringen van Bachs Matthäus-Passion. Trevor Pinncok dirigeert onder anderen Maximilian Schmitt, Florian Boesch, Christina Landshamer, Ann Hallenberg en Peter Mattei.

Sopraan Erin Morley is op 1 en 3 mei te gast bij het orkest voor een uitvoering van de solocantate Il delirio amoroso van Händel. Verder is instrumentale muziek van Händel en Rameau te horen, waaronder een suite uit de tragedie Dardanus. Emmanuelle Haïm dirigeert.

In juni zit het orkest in de bak van De Nationale Opera voor een productie van Rusalka. Jakub Hrusa leidt de reeks van acht voorstellingen.

Zie voor de volledige programmering de website van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig artikel

Connolly en Drake geven liedrecital

Volgend artikel

DNO brengt eerste opera György Kurtág

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.