Binnenkort

DNO brengt eerste opera György Kurtág

De Nationale Opera (DNO) brengt op 6 maart in het kader van het Opera Forward Festival de Nederlandse première van Fin de partie, de eerste opera van de 91-jarige componist György Kurtág. Pierre Audi verzorgt de regie.

Scène uit Fin de partie. (© DNO 2019 / foto Ruth Walz)

György Kurtág is één van de grootste hedendaagse componisten, aldus DNO. “Met zijn composities heeft hij een onuitwisbare stempel gedrukt op de muziek van de afgelopen decennia.”

Vorig jaar maakte Kurtág zijn langverwachte operadebuut met Fin de partie bij het Teatro alla Scala in Milaan. Met de productie maakte voormalig DNO-directeur en Opera Forward-initiator Pierre Audi zijn Scala-debuut. Trouw en NRC gaven de wereldpremière vier sterren. Dezelfde productie komt nu naar Amsterdam voor drie voorstellingen in het kader van het Opera Forward Festival.

Fin de partie is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Samuel Beckett. Het gaat over vier mensen die zich in het schemergebied tussen leven en dood bevinden: twee figuren in een vuilnisbak, een man in een rolstoel en een halve clown. Allen wachten op het einde. “Met zijn grimmige humor en uitgebeende zinnen weet Beckett een snijdende spanning op te bouwen”, beschrijft DNO. “Zijn krachtige theaterbeelden blijven je altijd bij.”

Kurtágs opera wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder chef Markus Stenz. Het is voor het eerst sinds Legende in 2011 dat het omroeporkest te gast is bij DNO. De vier personages worden vertolkt door Frode Olsen, Leigh Melrose, Hilary Summers en Leonardo Cortellazzi.

Fin de partie is op 6, 8 en 10 maart te zien. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Seizoen Concertgebouworkest 2019/2020

Volgend artikel

Bartnik zet Poolse melancholie op cd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.