Binnenkort

Opera in de media: week 11 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 11 van 2019 (9 – 15 maart) aandacht voor de radio-uitzending van Girls of the Golden West en voor Anna Netrebko en Antonio Pappano, die vertellen over La forza del destino.

Video

Aida in luik
In een regie van Stefano Mazzonis di Pralafera brengt de Opéra national de Wallonie een productie van Aida van Verdi. In de hoofdrollen zingen Elaine Alvarez, Marcello Giordani en Nino Surguladze. Het orkest wordt geleid door Speranza Scappucci.
Culturebox: zaterdag 9 maart om 20.30 u.

Thamos aan de Seine
Dirigent Laurence Equilbey richtte in 2012 het Insula Orchestra op, dat op historische instrumenten speelt en experimenteert met nieuwe concertformats. In de Parijse concertzaal La Seine Musicale bracht het ensemble een voorstelling van Thamos, koning van Egypte. Vocale medewerking kwam van onder anderen Sandrine Piau, Aline Martin en Reinoud Van Mechelen.
Arte: zondag 10 maart om 23.55 u.

Leo Nucci. (© Roberto Ricci)

Nucci solo
De Wiener Staatsoper streamt live een soloconcert van Leo Nucci. Begeleid door pianist James Vaughan zingt de bariton, inmiddels ruim boven de zeventig, aria’s van onder anderen Rossini, Puccini en Verdi.
StaatsoperTV: woensdag 13 maart om 20.00 u.

Drie verhalen
De Opéra de Lille brengt een wereldpremière: Trois Contes. De Franse componist Gérard Pesson kreeg de opdracht voor de muziek, David Lescot schreef het libretto op basis van drie verhalen en deed de regie. Onder leiding van Georges-Elie Octors zingen onder anderen Camille Merckx, Marc Mauillon en Enguerrand de Hys.
OperaVision: donderdag 14 maart om 20.00 u.

Nieuw op YouTube

La forza uitgelegd
Op 2 april is La forza del destino in een productie van het Londense Royal Opera House te zien in de bioscopen, en al eerder in het theater in Covent Garden. Een uitgebreid voorprogramma met onder anderen sopraan Anna Netrebko en dirigent Antonio Pappano geeft een beeld van Verdi’s opera en Christof Loys productie.

Audio

Goedemorgen met Laetitia
Sopraan Laetitia Gerards zingt één van de rollen in de productie van A Little Night Music, waarmee de Nederlandse Reisopera binnenkort op tournee gaat. Ze begon met musical in haar opleiding en ontdekte daar klassieke zang. “Ik was ondersteboven van Puccini, van Verdi, van het belcanto”, zei ze in een interview met Place de l’Opera in 2017. Ze laat op de zaterdagochtend haar lievelingsmuziek horen.
NPO Radio 4: zaterdag 9 maart om 10.00 u.

Scène uit Girls of the Golden West. (© DNO / Martin Walz)

Girls op 4
Zaterdagavond zendt NTR Opera Live Girls of the Golden West rechtstreeks uit vanuit Nationale Opera & Ballet. John Adams’ opera wordt uitgevoerd onder leiding van Grant Gershon voor het Rotterdamse Philharmonisch Orkest. Solisten zijn onder anderen Julia Bullock, Paul Appleby en J’Nai Bridges.
NPO Radio 4: zaterdag 9 maart om 19.00 u.

Bolcom’s dinner
William Bolcom’s Dinner at Eight werd afgelopen jaar gespeeld tijdens het Wexford Opera Festival. De componist baseerde zijn werk op een Broadway-productie uit 1932 van George S. Kaufman en Edna Ferber. In de belangrijkste rollen zingen Mary Dunleavy, Stephen Powell en Gemma Summerfield. Het festivalkoor en -orkest worden geleid door David Agler.
BBC Radio 3: zaterdag 9 maart om 19.30 u.

Monteverdi in Amersfoort
In het Avondconcert van maandag zijn opnamen te horen die dit weekend gemaakt worden in Amersfoort, dat muzikaal in het teken staat van Monteverdi. Tijdens het festival Monteverdi XL treedt Le Nuove Musiche onder leiding van Krijn Koetsveld op met als solisten onder anderen Wendy Roobol en Falco van Loon. Ook het optreden van Ars Antiqua Austria onder leiding van Gunar Letzbor wordt opgenomen.
NPO Radio 4: maandag 11 maart om 20.00 u.

Halka in Warschau
Halverwege de negentiende eeuw componeerde Stanisław Moniuszko de opera Halka. Het stuk werd vorig jaar opgenomen tijdens het Chopin Festival in Warschau. De in het Italiaans gezongen opera wordt begeleid door Europa Galante onder leiding van Fabio Biondi. Sopraan Tina Gorina zingt de titelrol.
BBC Radio 3: donderdag 14 maart om 15.00 u.

Weektip

Berlioz 150
Vandaag, vrijdag 8 maart, is het 150 jaar geleden dat Hector Berlioz overleed. In dat kader staat deze weektip: een opname van La damnation de Faust uit Parijs. Koor en orkest van de Opéra national de Paris werden geleid door Philippe Jordan, Alvis Hermanis maakte de moderne enscenering. In de hoofdrollen zongen Sophie Koch, Jonas Kaufmann en Bryn Terfel.

Vorig artikel

Fin de partie: Kurtágs ontroerende eindspel

Volgend artikel

#Heldinnen in programma Operadagen 2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.