BinnenkortBuitenlands nieuws

De Staatsoper Stuttgart gaat “im Stream”

De Staatsoper Stuttgart begint vanavond met een serie van vier livestreams. Tot de zomer zal het huis vier opera’s live op internet brengen, waaronder Nixon in China van John Adams. De première van de digitale serie is voor Hans Werner Henzes Der Prinz von Homburg.

Robin Adams en Moritz Kallenberg in Der Prinz von Homburg, de eerste productie die de Staatsoper Stuttgart als livestream aanbiedt. (© Wolf Silveri)

De Staatsoper Stuttgart is één van de bekendere van de meer dan tachtig operahuizen in Duitsland. De Duitse mezzosopraan Doris Soffel vertelde ooit in een interview met Place de l’Opera dat Stuttgart in de tijd dat zij er haar eerste rollen zong in de Ring van Wieland Wagner bekend stond als ‘Winter-Bayreuth’. Dit seizoen zingt mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling er Herodias in Salome en maakt bas-bariton Jasper Leever er deel uit van de operastudio.

“Het openstellen van ons huis voor de stad en de wereld – ook in de digitale wereld – is één van onze hoogste prioriteiten”, zegt intendant Viktor Schoner op de website. “De geplande livestreams zijn een signaal aan de burgers van Baden-Württemberg maar evenzo aan de operaliefhebbers overal ter wereld”, aldus de leider van het operahuis over het project, dat mede gefinancierd wordt door de Landesbank van Baden-Württemberg.

Vanavond, vrijdag 22 maart, start de serie, die de titel Oper im Stream kreeg. Intendant Viktor Schoner zal de kijkers persoonlijk welkom heten en dramaturg Miron Hakenbeck geeft vooraf een korte inleiding op Der Prinz von Homburg van Hans Werner Henze, gebaseerd op een toneelstuk van Heinrich von Kleist. Dichteres Ingeborg Bachmann bewerkte de tekst van het stuk voor de opera, die in 1960 in première ging. Cornelius Meister staat voor het orkest en Stephan Kimmig is de regisseur. In de hoofdrollen van het keurvorstelijke paar zingen Štefan Margita en Helene Schneiderman.

Het tweede streamevenement is Die liebe zu drei Orangen van Prokofjev, in een Duitstalige versie. In de enscenering van Axel Ranisch met dirigent Alejo Pérez zingt Goran Jurić de hoofdrol. De stream is op maandag 22 april om 16.50 uur.

Dirigent André de Ridder en regisseur Marco Štorman vormen het creatieve duo voor Nixon in China van John Adams. De nieuwe productie gaat over twee weken in première en zal op zaterdag 11 mei om 18.50 uur te zien zijn. Jarrett Ott en Michael Mayes zingen de hoofdrollen van Chou En-lai en Richard Nixon.

Op vrijdag 12 juli – de tijd is nog niet bekendgemaakt – staat Mefistofele van Arrigo Boito gepland. Ook deze enscenering, in samenwerking met de operahuizen van Rome en Lyon, is nieuw voor het operahuis in Stuttgart. Àlex Ollé van het regisseurscollectief La Fura dels Baus doet de regie van de opera, die door Daniele Callegari wordt gedirigeerd. Mika Kares zingt de rol van Mefistofele, Gianluca Terranova is Faust en Elena Olga Busuioc zingt Margherita.

De Staatsoper Stuttgart biedt de livestream in HTML-5-formaat aan via YouTube. De meeste browsers zijn geschikt, alleen Internet Explorer werkt niet. Voor wie een smart-tv heeft, is het op het scherm krijgen doorgaans geen ingewikkelde kwestie. Als uw tv nog niet ‘smart’ is, maar wel over een HDMI-aansluiting beschikt, kunt u met een Google Chromecast de stream op uw tv bekijken.

Zie voor meer informatie de website van de Staatsoper Stuttgart.

Vorig artikel

Eerste landelijke Kindermuziekweek van start

Volgend artikel

Westbroek zingt Sieglinde in bioscoop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.