Binnenkort

Opera in de media: week 14 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 14 van 2019 (30 maart – 5 april) aandacht voor dirigent Philippe Jordan, die in New York Die Walküre leidt en wiens uitvoering van Don Carlos in Parijs te zien is. We staan ook stil bij World Piano Day.

Video

Anja Kampe. (© Alexander Vasiljev)

Puccini in de livestream
Puccini’s opera La fanciulla del West staat op het programma van de Bayerische Staatsoper in München. Onder leiding van dirigent James Gaffigan en in een enscenering door Andreas Dresen ziet u onder anderen Anja Kampe (Minnie), Brandon Jovanovich (Dick) en John Lundgren (Jack).
Staatsoper.TV: zaterdag 30 maart om 19.00 u.

Don Carlos in Bastille
Arte zendt een opname uit van twee jaar geleden. Toen werd in de Opéra Bastille in Parijs de Franse versie van Don Carlos van Verdi gespeeld. De castlijst bevatte de namen van onder anderen Jonas Kaufmann, Sonya Yoncheva, Ludovic Tézier en Elīna Garanča. De enscenering was van Krzysztof Warlikowski, voor het orkest stond Philippe Jordan. De uitzending is op de tv-zender Arte; op Arte Concert is de stream nog een paar weken op te vragen.
Arte: zondag 31 maart om 22.55 u.

Trojan in de Wiener Staatsoper
Orest van Manfred Trojahn werd enkele jaren geleden in Amsterdam opgevoerd in een regie van Katie Mitchell. In Wenen is het stuk nu te zien in een enscenering van Marco Arturo Marelli, die ook het decor en de belichting ontwierp. In de hoofdrollen zingen Thomas Johannes Mayer, Thomas Ebenstein en Evelyn Herlitzius. Voor het orkest staat Michael Boder.
StaatsoperLive: vrijdag 5 april om 19.30 u.

Nieuw op YouTube

Een nieuwe Faust in Londen
Het Royal Opera House brengt op 11 april Faust van Gounod in een regie van David McVicar. De productie zal op 30 april in de bioscopen te zien zijn. Het Londense operahuis maakt slim gebruik van de nieuwe online mogelijkheden door het introductieprogramma op de opera via YouTube live te streamen. Zo kan de hele wereld meekijken. De opname staat daarna als video op YouTube. U ziet onder anderen Michael Fabiano, Diana Damrau en Erwin Schrot in dit programma met fragmenten en gesprekken over Faust.

Audio

Die Walküre bij de Met
De Metropolitan Opera in New York herneemt dit seizoen het megaproject Der Ring des Nibelungen. Het tweede deel, Die Walküre, wordt wereldwijd in bioscopen getoond en is ook op de Nederlandse radio live te horen. Speciaal voor de uitzending van de NTR is afgelopen week een interview opgenomen met Eva-Maria Westbroek, die de rol van Sieglinde zingt. Naast haar staat Stuart Skelton (Siegmund) op het podium en zingt Günther Groissböck de rol van Hunding. U hoort ook Christine Goerke (Brünnhilde) en Jamie Barton (Fricka). Het koor en orkest van de Met worden gedirigeerd door Philippe Jordan.
NPO Radio 4: zaterdag 30 maart om 17.30 u.

Mozart in Leeds
Het orkest en koor van Opera North worden geleid door Robert Howarth in een productie van Die Zauberflöte. U hoort de klassieker van Mozart vanuit het Grand Theatre in Leeds. In enkele hoofdrollen zingen Vuvu Mpofu (Pamina), Kang Wang (Tamino) en Samantha Hay (Koningin van de Nacht).
BBC Radio 3: zaterdag 30 maart om 19.30 u.

Yannick Nézet-Séguin. (© Marco Borggreve)

Yannick in het middagconcert
Op 22 maart nam Radio 4 het concert op dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest gaf in de Rotterdamse Doelen. Onder leiding van voormalig chef Yannick Nézet-Séguin en met medewerking van bas Mikhail Petrenko en het koor van de Beierse omroep werden Mahlers Totenfeier en de dertiende symfonie van Dmitri Sjostakovitsj uitgevoerd.
NPO Radio 4: zondag 31 maart om 14.00 u.

Kozelj in de Kleine Zaal
Het recital dat sopraan Barbara Kozelj en pianist Julius Drake in de Kleine Zaal van het Concertgebouw geven, is live te horen op Radio 4. Het zeer gevarieerde programma bestaat uit werk van Erich Wolfgang Korngold, Alban Berg, Hugo Wolf en verschillende Spaanse componisten.
NPO Radio 4: dinsdag 2 april om 20.00 u.

Verdi in Slovenië
Vorig jaar oktober werd in het Maribor Slovene National Theatre de opera Nabucco van Verdi uitgevoerd. In de titelrol zong bariton Genadij Vaščenko, de rol van Abigaille werd gezongen door sopraan Rebeka Lokar. Het orkest werd geleid door Stefano Romani.
BBC Radio 3: donderdag 4 april om 15.00 u.

Weektip

Ruim baan voor de pianisten
Vandaag, 29 maart, is het World Piano Day. Dat is een mooie aanleiding om in te zoomen op de pianisten die wekenlang in repetitiestudio’s operazangers begeleiden om ze voor te bereiden op de confrontatie met het complete orkest, dat vaak pas kort voor de première erbij komt. Ernst Munneke van De Nationale Opera legde enkele jaren gelden in een podcast van Place de l’Opera uit wat zijn werk inhoudt.

Hij is ook liedbegeleider en daarmee lid van een gilde van musici die meer erkenning verdienen dan ze soms krijgen. Nederland kent uitstekende pianobegeleiders, van de inmiddels gepensioneerde Rudolf Jansen naar iemand van een jonge generatie, Daan Boertien. Hier begeleidt Boertien bariton Raoul Steffani.

Hans Eijsackers is een vooraanstaand begeleider en daarnaast professor Liedgestaltung aan de Robert Schumann Hochschule te Düsseldorf. In deze clip begeleidt hij sopraan Fatma Said in een lied van Poulenc.

Derde in onze willekeurige staalkaart van Nederlandse pianistenkwaliteit is Roger Braun. Hier is hij te horen met bariton Maarten Koningsberger in Schuberts ‘Frühlingstraum’ uit Winterreise.

Vorig artikel

Von Otter betovert met Shakespeare

Volgend artikel

Westbroek excelleert in sterke Walküre

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.