AchtergrondFeaturedOperacast

Podcast: Ernst Munnekes veelzijdige werk

Bij het voorbereiden van een operapremière is de repetitor de muzikale rots in de branding. Hij begeleidt op piano de zangers in de weken van studeren in het repetitielokaal, voor het orkest erbij komt. Ernst Munneke, repetitor bij De Nationale Opera, geeft een inkijk in zijn werk. “De veelzijdigheid is geweldig.”

Ernst Munneke. (© Ronald Knapp)
Ernst Munneke. (© Ronald Knapp)

Je moet uitstekend piano spelen, uiteraard. Maar je moet ook beschikken over veel kennis van de partituur en het libretto van een opera, geduld hebben, tactvol zijn en een ruime hoeveelheid sociale vaardigheden hebben. En zelfs af en toe zingen hoort erbij.

Repetitor Ernst Munneke maakt deel uit van de muzikale staf van De Nationale Opera (DNO). Hij is naast repetitor ook liedbegeleider, de laatste jaren van onder anderen Tania Kross, Thomas Oliemans en Mattijs van de Woerd. Bij DNO was hij bij de recente productie van Don Giovanni zowel repetitor als continuospeler tijdens de voorstellingen. Dat was de aanleiding voor een gesprek dat werd opgenomen in Nationale Opera & Ballet.

U kunt de podcast hieronder beluisteren of u via iTunes abonneren. Voor het Androidplatform zijn Podcast Addict en BeyondPod veelgebruikte apps. Als u daarin via de zoekfunctie Place de l’Opera intypt, komt u vanzelf bij onze podcasts.

Vorig artikel

Philippe Jaroussky debuteert in de Doelen

Volgend artikel

Kuyvenhovens opmerkelijke operadebuut

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.