Binnenkort

ZaterdagMatinee speelt Verdi’s Nabucco

De NTR ZaterdagMatinee voert op 13 april Giuseppe Verdi’s opera Nabucco uit in het Concertgebouw in Amsterdam. Giancarlo Andretta leidt het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor.

Maestro Giancarlo Andretta.

Bijna iedereen kent het slavenkoor ‘Va, pensiero’, slechts weinigen kennen de complete opera waar die hit uit stamt. “Maar Nabucco is veel meer dan alleen een koorlied”, stelt de ZaterdagMatinee. De concertserie van de omroep brengt het hele werk.

Nabucco ging in 1842 in wereldpremière in Milaan en was een groot succes. Volgens de Matinee ontdekte Verdi in Nabucco zijn eigen “hoogdramatische stijl”. Hij schreef “bijzondere vocale partijen voor de dramatische bariton Nabucco, de lyrische mezzosopraan Fenena en de dramatische sopraan Abigaille. Ook horen we voor het eerst de schetterende fanfares van koperblazers, die hier de staatsmacht van de Assyrische koning representeren.”

Het op de Bijbel gebaseerde verhaal van de Israëlieten die door de Babylonische koning Nebukadnezar (Nabucco) in ballingschap zijn gevoerd, wordt in de Matinee uitgevoerd door onder anderen bariton Franco Vassallo (Nabucco), sopraan Tatiana Serjan (Abigaille), tenor Giordano Lucà (Ismaele) en bas John Relyea (Zaccaria). Er is veel inbreng van Nederlandse talenten, met mezzosopraan Iris van Wijnen als Fenena, sopraan Jeannette van Schaik als Anna en bas Jasper Leever als Il gran sacerdote.

De uitvoering van Nabucco begint om 13.30 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Hieronder een audiofragment uit de opera (niet het slavenkoor, maar ‘Oh, dischiuso è il firmamento’ uit de mond van Jamie Barton):

Vorig artikel

Peretyatko zingt Anna Bolena in Luik

Volgend artikel

ROH brengt ingewikkelde Forza in bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.