Binnenkort

Opera in de media: week 16 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 16 van 2019 (13 – 19 april) aandacht voor sopraan Eva-Maria Westbroek in Londen en voor Iris van Wijnen, Jasper Leever en Jeannette van Schaik in de cast van Nabucco bij de NTR ZaterdagMatinee.

Video

Dukas’ enige opera
De enige opera die Paul Dukas componeerde, Ariane et Barbe-Bleue, wordt uitgevoerd in het Théâtre du Capitole de Toulouse door een cast van onder anderen Sophie Koch, Vincent Le Texier en Eva Zaïcik. Zowel regie als decor, licht en kostuums zijn van Stefano Poda. Het Orchestre national du Capitole wordt geleid door Pascal Rophé.
Culturebox: zondag 14 april om 15.00 u.

Robert Holl. (© Benjamin Ealovega)

Robert Holl bij Paul
In Podium Witteman is bas-bariton Robert Holl te gast, met zijn vaste pianist Roger Braun. Hij zingt werk van Schubert en vertelt over zijn fascinatie voor het werk van de componist.
NPO 2: zondag 14 april om 18.00 u.

Bach in Nürnberg
Bij Arte is een uitvoering van Bachs Johannes Passion uit 2015 te zien, opgenomen in de basiliek St. Lorenz in Nürnberg. De Nederlandse dirigent Peter Dijkstra leidde de musici van Concerto Köln, het koor van de Bayerische Rundfunk en de solisten, onder wie Maximilian Schmitt, Tareq Nazmi en Kresimir Strazanac.
Arte: maandag 15 april om 01.20 u.

Puccini in Wenen
Turandot van Puccini staat op het programma van de Wiener Staatsoper en wordt aangeboden als livestream. Dirigent Domingo Hindoyan en regisseur Marco Arturo Marelli werkten aan de productie, waarin wordt gezongen door onder anderen Anna Smirnova, Alfred Kim en Dinara Alieva.
StaatsoperLive: dinsdag 16 april om 19.30 u.

Anna Bolena in Luik
Sopraan Olga Peretyatko zingt de titelrol in Donizetti’s Anna Bolena bij de Opéra Royal de Wallonie. Vanuit Luik wordt de uitvoering van woensdag 17 april live uitgezonden op Mezzo TV. Het koor en orkest worden geleid door Giampaolo Maria Bisanti, Stefano Mazzonis di Pralafera maakte de enscenering. Naast Peretyatko staan onder anderen Sofia Soloviy (Giovanna Seymour) en Celso Albelo (Lord Riccardo Percy) op het podium. Volgens de site van het operahuis biedt ook Culturebox een livestream aan, maar daarover is nog geen informatie te vinden.
MezzoTV: woensdag 17 april om 20.00 u.

Nieuw op YouTube

Kriebels in de oren
De laatste jaren staat YouTube vol met een nieuw fenomeen: ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). De officiële definitie luidt: “ASMR is a physical reaction to sound, sometimes even causing a warm tingling sensation. Side effects may include: feelings of relaxation, calmness, comfort, moments of entertainment, followed by the intense need to nap.” Maar het kan ook zijn dat u er stapelmesjogge van wordt. Test het uit met deze video, waarin ASMR-artist PJ Dreams een deel van het boek The Phantom of the Opera voorleest.

Audio

Nabucco in de Matinee
Jonge Nederlandse zangers uit binnen- en buitenland zijn verzameld voor de uitvoering van Nabucco tijdens de NTR ZaterdagMatinee. Dirigent Giancarlo Andretta dirigeert Verdi’s opera bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Klaas-Jan de Groot studeerde het koor in. In de hoofdrollen zingen bariton Franco Vassallo als Nabucco, tenor Giordano Lucà als Ismaele en Tatiana Serjan als Abigaille. Het Nederlandse aandeel: mezzosopraan Iris van Wijnen, bas Jasper Leever en sopraan Jeannette van Schaik.
NPO Radio 4: zaterdag 13 april om 13.00 u.

Westbroek in Londen
Sopraan Eva-Maria Westbroek zong onlangs in het Royal Opera House in Londen de rol van Lisa in Pique Dame van Tsjaikovksi. Andere bekende namen in de cast waren onder anderen Aleksandrs Antonenko, Vladimir Stoyanov en Felicity Palmer. Chef-dirigent Antonio Pappano leidde het orkest. De opname is ook te horen bij BBC Radio 3.
NPO Radio 4: zaterdag 13 april om 19.00 u.

Iestyn Davies. (© Marco Borggreve)

Christie dirigeert Bach
Het Koninklijk Concertgebouworkest voert dit jaar de Johannes Passion van Bach uit en vroeg daarvoor dirigent William Christie, die zijn debuut maakt bij het orkest. Het Nederlands Kamerkoor staat ook op het podium, evenals solisten als Reinoud Van Mechelen (Evangelist), Alex Rosen, (Christus), Emöke Baráth en Iestyn Davies.
NPO Radio 4: zondag 14 april om 14.00 u.

Wagner bij de BBC
Een concertante uitvoering van Wagners Fliegende Holländer vormt de operamatinee van BBC Radio 3. De opname werd gemaakt in het RAI Auditorium in Turijn met bariton Tomas Tomasson in de titelrol. Daland werd gezongen door Kristinn Sigmundsson en Sarah Murphy was Senta. Het koor en orkest werden geleid door James Conlon.
BBC Radio 3: donderdag 18 april om 15.00 u.

Albrechts Matthäus-Passion
De passiemuziek van Bach wordt maandag uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw door het Nederlands Kamerorkest, het Vlaams Radio Koor en het Nationaal Kinderkoor, geleid door Marc Albrecht. De solisten zijn Mark Padmore (Evangelist), Peter Harvey (Christus), Lucie Chartin (sopraan) en Helena Rasker (alt). De opname wordt enkele dagen later uitgezonden in het Avondconcert.
NPO Radio 4: donderdag 18 april om 20.00 u.

Weektip

OPERA2DAY op Stingray Brava
De klassieke muziekzender Stingray Brava – voorheen BravaTV – verdween uit het zenderpakket van XS4ALL, maar is daar nu terug. Komt goed uit voor wie benieuwd is naar twee recente producties van OPERA2DAY. De zender brengt op zaterdag en zondag respectievelijk Hamlet en Mariken in de tuin der lusten.
Stingray Brava: zaterdag 13 en zondag 14 april om respectievelijk 14.00 en 12.30 u.

Vorig artikel

Ophef rond Hongaarse Porgy and Bess

Volgend artikel

Willem Bruls schrijft eerste operalibretto

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.