Buitenlands nieuwsNieuws

Ophef rond Hongaarse Porgy and Bess

De Hongaarse Staatsopera is opnieuw in opspraak geraakt door een productie van The Gershwin’s Porgy and Bess. Het huis voert het werk uit met een blanke cast, iets wat tegen de voorwaarden van de rechthebbenden ingaat.

De Hongaarse Staatsopera in Boedapest. (© PDXdj at English Wikipedia)

De Staatsopera in Boedapest kwam vorig jaar in het nieuws toen het Porgy and Bess in productie bracht. Het operahuis had weliswaar een licentie gekregen van de erven Gershwin, maar schond hun voorwaarden door de cast met blanke zangers te bezetten. Aan uitvoeringen van Porgy and Bess zijn strikte regels verbonden, zoals in januari bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien was.

De Hongaarse Staatsopera brengt deze maand een reprise van de productie, nu zonder licentie van de erven Gershwin (volgens media met gebruik van gekopieerde partituren) en wederom met een blanke cast. In verschillende internationale media is opnieuw ophef ontstaan, nu door een bericht van de Hongaarse nieuwswebsite Index dat de zangers uit de productie gevraagd zou zijn om te verklaren dat hun identiteit voor een voornaam deel door Afro-Amerikaanse oorsprong gevormd is. De meeste zangers zouden de verklaring ondertekend hebben.

Sommige media beschrijven de actie van de directie als een publiciteitsstunt, anderen opperen dat het huis hiermee probeert de voorwaarden van de erven Gershwin te omzeilen.

Volgens The New York Times onderzoekt Tams-Witmark, het agentschap dat de belangen van de erven Gershwin behartigt, of het juridische stappen tegen het operahuis kan ondernemen.

Vorig artikel

Elsa Dreisig bevestigt sterrenstatus met cd

Volgend artikel

Opera in de media: week 16 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.