BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 17 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 17 van 2019 (20 – 26 april) aandacht voor de radio-uitzending van Tannhäuser bij De Nationale Opera en een programma vol onbekende barok in de NTR ZaterdagMatinee.

Video

Lilian Farahani en Maurice Lammerts van Bueren. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Lilian en Maurice bij Paul
Begin juni presenteren sopraan Lilian Farahani en pianist Maurice Lammerts van Bueren hun cd met werken van Jake Heggie. De Amerikaanse componist schrijft vaak liederen die over geëmancipeerde vrouwen gaan. “Ik heb het gevoel dat hij heel erg aan onze kant staat, aan de kant van de vrouwen en aan de kant van de zangeressen,” zegt Farahani. In Podium Witteman geven ze een voorproefje van de nieuwe plaat.
NPO 2: zondag 21 april om 18.00 u.

Russische opera
In Moskou wordt de opera Chovansjtsjina van Moessorgski opgevoerd door een cast onder leiding van regisseur Alexander Titel en onder muzikale leiding van Alexander Lazarev. In de hoofdrollen zingen Dmitry Ulyanov en Nikolay Erokhin.
OperaVision: vrijdag 26 april om 19.00 u.

Don Carlos in Parijs
Nog tot 29 april staat de opera Don Carlos van Verdi online. Het gaat om een opname uit 2017, gemaakt in de Parijse opera, met voor het orkest Philippe Jordan. Een rijtje overbekende zangers werd geregisseerd door Krzysztof Warlikowski. U ziet onder anderen Sonya Yoncheva, Elīna Garanča, Jonas Kaufmann en Ludovic Tézier.
Arte Concert: on demand tot 29 april.

Nieuw op YouTube

Recent verschenen op YouTube is Die Bassariden van de Duitse componist Hans Werner Henze. Het libretto werd geschreven door Wystan Hugh Auden en Chester Kallman. Zij baseerden zich op het werk van Euripides. Deze uitvoering door het Teatro dell’Opera di Roma werd geleid door Stefan Soltesz. Solisten waren onder anderen Ladislav Elgr, Russel Braun en Mark S. Doss.

https://www.youtube.com/watch?v=wtbHbYAAW10&t=2462s

Audio

Barok in de Matinee
De NTR ZaterdagMatinee staat in het teken van de barok. Dirigent Leonardo García Alarcón leidt zijn eigen ensembles – de Cappella Mediterranea en het Choeur de Chambre de Namur – en onder anderen zijn echtgenote, sopraan Mariana Flores. Er staan werken op het programma van Colonna en Giorgi.
NPO Radio 4: zaterdag 20 april om 14.00 u.

Tannhäuser bij DNO
De productie van Richard Wagners Tannhäuser door De Nationale Opera is alom geprezen om zowel de vocale als de artistieke kwaliteit. Marc Albrecht dirigeert het Nederlands Philharmonisch Orkest in deze uitvoering, waarin u ook het Koor van De Nationale Opera uitgebreid aan het werk hoort. Enkele van de solisten zijn Stephen Milling (Hermann, Landgraf von Thüringen), Daniel Kirch (Tannhäuser) en Björn Bürger (Wolfram von Eschenbach).
NPO Radio 4: zaterdag 20 april om 19.00 u.

Elza in Clemenza
Komend seizoen maakt sopraan Elza van den Heever haar scenische roldebuut in Die Frau ohne Schatten bij De Nationale Opera. Ze staat deze weken in New York naast bekende collega’s als Joyce DiDonato en Matthew Polenzani in geheel ander repertoire: La clemenza di Tito van Mozart. De opvoering in de matinee van zaterdag is live te horen op de BBC-radio. Voor het orkest staat Lothar Koenigs.
BBC Radio 3: zaterdag 20 april om 19.30 u.

Christian Gerhaher. (© Hiromichi Yamamoto)

Gerhaher zingt Wolf
Eind december soleerde bariton Christian Gerhaher bij de Berliner Philharmoniker onder leiding van Iván Fischer. In de Philharmonie in Berlijn werden werken uitgevoerd van Dvořák en Schubert, evenals liederen van Hugo Wolf.
NPO Radio 4: zondag 21 april om 20.00 u.

Purcell in Londen
Op 30 januari jongstleden was bariton Benjamin Appl in een zeldzame operarol te horen. Naast sopraan Marie-Claude Chappuis als Dido zong hij in de Londense Royal Festival Hall de rol van Aeneas in Purcells opera. Lucy Crowe en Anna Harvey waren enkele van de andere solisten. Het London Philharmonic Orchestra werd gedirigeerd door Roger Norrington.
NPO Radio 4: dinsdag 23 april om 20.00 u.

Bellini op donderdag
De donderdagmatinee van de BBC brengt deze week een opname van Bellini’s Sonnambula, vastgelegd voor de radio in het Nationaal Theater van Slovenië. De rol van Lisa wordt gezongen door sopraan Valentina Čuden, Armina is een rol van sopraan Petya Ivanova. Het koor en orkest van het theater worden gedirigeerd door Simon Robinson.
BBC Radio 3: donderdag 25 april om 15.00 u.

Aperghis in Amsterdam
Die Hamletmaschine-Oratorio van Georges Aperghis wordt live uitgezonden in het NTR Avondconcert. De uitvoering in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ wordt geleid door Bas Wiegers. Hij dirigeert Asko|Schönberg en het SWR Vokalensemble. De vocale solisten zijn Sarah Aristidou, Romain Bischoff en Holger Falk.
NPO Radio 4: donderdag 25 april om 20.00 u.

Mahlers Lied in het Vrijdagconcert
Het AVROTROS Vrijdagconcert presenteert Mahlers Lied von der Erde, voorafgegaan door Musique pour l’esprit en deuil van Escher. Het Radio Filharmonisch Orkest staat onder leiding van Markus Stenz, de vocale solisten zijn alt Wiebke Lehmkuhl en tenor Tomislav Mužek.
NPO Radio 4: vrijdag 26 april om 20.00 u.

Weektip

Nog meer Bach
Na een periode met een enorme passiedichtheid is het nu bijna Pasen. Bachs Paasoratorium BWV 249 is een mooie opvolger van zijn muziek voor de lijdenstijd. Deze wat oudere uitvoering is van het Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe. Solisten zijn onder anderen Agnès Mellon, Mark Padmore en Andreas Scholl.

Vorig artikel

Radio Filharmonisch speelt Mahler-liederen

Volgend artikel

DiDonato speelt met songs op nieuwe cd

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.