Buitenlands nieuwsNieuws

Opera Vlaanderen wint Opera Award

Opera Vlaanderen heeft maandag tijdens een gala-avond in het Londense Sadler’s Wells een International Opera Award gewonnen. Ook Marc Albrecht werd onderscheiden. Thijl van het Utrechtsch Studenten Concert viel buiten de prijzen.

Succes voor de zuiderburen: intendant Aviel Cahn van Opera Vlaanderen nam de Opera Award voor beste operahuis in ontvangst. (© Opera Vlaanderen)

De International Opera Awards, een initiatief van Harry Hyman en het Engelse blad Opera, werden voor de zevende keer uitgereikt. Er waren in achttien categorieën prijzen te winnen.

In de hoofdcategorie Opera Company werd Opera Vlaanderen tot winnaar gekroond, na drie keer eerder genomineerd te zijn zonder te winnen. Intendant Aviel Cahn nam de prijs in ontvangst. “Deze award onderstreept nogmaals dat Opera Vlaanderen meespeelt aan de internationale top juist omdat we opera op een spannende en relevante, actuele manier brengen”, reageert hij. “Hopelijk inspireert deze prijs iedereen die net als wij geloven in de toekomst van het genre opera.”

De hoofdprijzen voor de zangers gingen naar sopraan Sonya Yoncheva (Readers’ Award), tenor Charles Castronovo (Male Singer) en sopraan Asmik Grigorian (Female Singer). Grigorian won in 2016 al de Opera Award voor Young Singer.

Het Utrechtsch Studenten Concert was met zijn productie van Thijl genomineerd in de categorie Rediscovered Work, maar moest het afleggen tegen een productie van Hasses opera Artaserse door Pinchgut Opera.

De Nationale Opera (DNO) was kanshebber in de categorie Chorus, maar die prijs ging naar het koor van de Bolshoi Opera. Het Amsterdamse huis was tevens genomineerd in de categorie New Production met Jenůfa, een productie van Katie Mitchell, maar daar won een andere Janáček-productie: From the House of the Dead van het Royal Opera House. Mitchell won wel de award voor beste regisseur.

DNO kan niettemin delen in de feestvreugde: zijn vertrekkend chef-dirigent Marc Albrecht won de Opera Award in de categorie Conductor en Pierre Audi’s enscenering van Fin de partie – die weliswaar bij het Teatro alla Scala in wereldpremière ging, maar later bij DNO te zien was – werd bekroond in de categorie World Premiere. Audi nam de prijs zelf in ontvangst.

De legendarische sopraan Leontyne Price werd geëerd met een Lifetime Achievement Award.

Een overzicht van alle winnaars is later vandaag te vinden op de website van de International Opera Awards.

Vorig artikel

René Jacobs leidt Beethoven-mis in Matinee

Volgend artikel

Stenz en Lehmkuhl raken Mahler in het hart

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.