BinnenkortBuitenlandBuitenlands nieuws

Seizoen Musiktheater im Revier 2019/2020

Het Musiktheater im Revier in Gelsenkirchen viert komend seizoen zijn 60-jarige bestaan. Met opera’s van onder anderen Verdi, Puccini en Janáček en met de operette Der Zigeunerbaron kan Gelsenkirchen ook voor Nederlandse operaliefhebbers een interessant reisdoel vormen. Het programma voor het nieuwe seizoen werd donderdag gepresenteerd.

Het is komend seizoen 60 jaar geleden dat in Gelsenkirchen het Musiktheater im Revier werd geopend. Sinds 15 december 1959 is het door Werner Ruhnau ontworpen gebouw aan de rand van het centrum een in het oog springend voorbeeld van naoorlogse bouw in Duitsland. Het vormt – zo meent Martina Rudowitz, die de Raad van Toezicht voorzit – nog altijd een “Schmuckstück” van de stad.

Michael Schulz, intendant van het theater, zegt in de inleiding op het net verschenen programma voor seizoen 2019/2020 dat het ‘Fremde’, het vreemde/onbekende/vijandige, centraal staat in de programmering van het huis. Hij noemt de opera Frankenstein, waar het middelpunt wordt gevormd door het wezen dat door de zich God voelende dr. Frankenstein wordt geschapen. Het vreemde wezen wordt gezien als een monster.

In Janáceks Die Sache Makropulos wordt de hoofdfiguur Emilia door het innemen van een levenselixer een vreemde in haar eigen leven. Ook in de opera Orlando paladino van Haydn is het ‘vreemde’ aanwezig in de persoon van Roland, een door liefdeswaan gedreven razende ridder. In La forza del destino wordt Leonora door de verboden liefde voor een prins in een noodlottige hellevaart getrokken. Ook de naïeve Cio-Cio-San in Puccini’s Madama Butterfly ervaart hoe het is om zich met een vreemdeling in te laten. Heel anders is het in de operette Der Zigeunerbaron van Johann Strauss, waarin de Roma-volken de uiteindelijke winnaars van de “culturele clash” zijn.

Nederlands aandeel

De bezetting van de verschillende producties is nog niet bekendgemaakt, maar we weten al dat de Nederlandse bariton Bastiaan Everink de rol van Don Carlos zal zingen in La forza del destino. Hij onthulde dat in de recente podcast voor Studio Nibelheim. Ook Nederlands aandeel is er van Jetske Mijnssen, die de regie zal doen van de opera Orlando paladino.

De premières in Gelsenkirchen op een rij:

Frankenstein (Jan Dvorák)
28 september 2019 t/m 5 januari 2020
Dirigent: Giuliano Betta
Regisseur: Sebastian Schwab

Die Sache Makropulos (Leoš Janáček)
19 januari t/m 20 februari 2020
Dirigent: Rasmus Baumann
Regisseur: Dietrich W. Hilsdorf

Orlando paladino (Joseph Haydn)
19 januari t/m 29 februari 2020
Dirigent: Werner Erhardt
Regisseur: Jetske Mijnssen

La forza del destino (Giuseppe Verdi)
22 februari t/m 25 april 2020
Dirigent: Giuliano Betta
Regisseur: Michael Schulz

Madama Butterfly (Giacomo Puccini)
28 maart t/m 11 juni
Dirigent: Rasmus Baumann
Regisseur: Gabriele Rech

Der Zigeunerbaron (Johann Strauss)
6 t/m 27 juni 2020
Dirigent: Giuliano Betta
Regisseur: Barbara Hauck

Nieuw is de eigen operastudio die het Musiktheater im Revier samen met de operahuizen van Essen, Dortmund en Wuppertal in het nieuwe seizoen start. De nieuwe “Opernstudio NRW“ zal met hulp van de overheid plaats bieden aan acht jonge talenten.

Alle informatie vindt u op de website van het Musiktheater im Revier.

Vorig artikel

Seizoen Aalto-Musiktheater 2019/2020

Volgend artikel

Opera in de media: week 20 van 2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.