Binnenkort

Opera in de media: week 20 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 van 2019 (11 – 17 mei) aandacht voor de radio-uitzending van Dialogues des Carmélites vanuit New York, de livestream van Nixon in China door de Staatsoper Stuttgart en de finale van het Moniuszko Concours.

Video

Het Lied-Duo Concours van het IVC 2014 werd gewonnen door Milan Siljanov en zijn begeleidster Nino Chokhonelidze. (© Hans Hijmering)

Zangfinale
De finale van de tiende Moniuszko Vocal Competition wordt live gestreamd op OperaVision. Twaalf finalisten blijven over van de voorrondes. Er zijn in elk geval drie bekende namen in de voorrondes. Bas-bariton Milan Siljanov nam in 2014 met Nino Chokhonelidze deel aan het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch en won de eerste prijs. Mezzo Yajie Zhang won er in 2017 de hoofdprijs. Een andere finalist is de Amerikaan Cody Cattlebaum, eveneens bas-bariton. Hij maakt sinds september vorig jaar deel uit van de operastudio van De Nationale Opera. Tijdens de finale in het Teatr Wielki van de Poolse Nationale Opera wordt bekend wie wint.
OperaVision: zaterdag 11 mei om 18.00 u.

Nixon in Stuttgart
Een uitvoering van Nixon in China van componist John Adams en librettist Alice Goodman is live op internet te zien. De Staatsoper Stuttgart biedt de voorstelling met Duitse ondertitels aan op de eigen website. Kijkers kunnen live reageren en meepraten op Facebook, Twitter of Instagram met #StgtNixon. In de hoofdrollen zingen Jarrett Ott als Chou En-Lai, Michael Mayes als Richard Nixon en Shigeo Ishino in de rol van Henry Kissinger. Voor het orkest staat André de Ridder, de regie is van Marco Štorman.
Staatsoper Stuttgart Live: zaterdag 11 mei om 18.50 u.

Macbeth in Wenen
De Wiener Staatsoper presenteert op het eigen digitale betaalkanaal de opera Macbeth van Verdi. In een enscenering van Christian Räth en onder muzikale leiding van James Conlon ziet u onder anderen George Petean, Ferruccio Furlanetto en Tatiana Serjan.
StaatsoperLive: dinsdag 14 mei om 19.00 u.

William Christie. (© Denis Rouvre)

Dido in Parijs
Mezzo viert het 40-jarige jubileum van het Franse ensemble Les Arts Florissants, opgericht door William Christie. De hele maand mei zijn er uitzendingen van opera’s door het gezelschap. De bekendste herontdekking, Atys van Lully, wordt herhaald, net als Hercules en La Didone. Komende week is Dido and Aeneas enkele malen te zien. In de hoofdrollen zingen Malena Ernman, Christopher Maltman en Judith van Wanroij.
Mezzo: woensdag 15 mei om 20.30 u.

Poolopera
Verdwaald op het ijs van het poolgebied: dat overkomt een team wetenschappers in de opera Anthropocene, gecomponeerd Stuart MacRae op een libretto van Louise Welsh. Eén van de hoofdrollen wordt gezongen door Jennifer France, die we in Nederland onder meer kennen als Zerbinetta bij de Nederlandse Reisopera en van haar rol in Lessons in Love and Violence bij De Nationale Opera.
OperaVision: vrijdag 17 mei on 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Het format ‘reageren op’ is populair bij programmamakers – ze spreken liever van contentcreators – op YouTube. In deze video schijnt dr. Marc Reynolds zijn licht op de zang van de Zuid-Koreaanse ster So Hyang. Reynolds is zangleraar en operaregisseur.

Audio

Liedliefhebber
Op zaterdagochtend is Aat Klompenhouwer, voorzitter van de Schubert Stichting en het Internationaal Lied Festival Zeist, de muzieksamensteller in Een goedemorgen met. Hij draait veel Nederlandse en internationale liedzangers en opent met ‘An die Musik’ door Robert Holl en David Lutz.
NPO Radio 4: zaterdag 11 mei om 10.00 u.

Carmélites in New York
Vanuit New York komt de opera Dialogues des Carmélites van Francis Poulenc. De productie van de Metropolitan Opera wordt wereldwijd vertoond in bioscopen en in Nederland ook uitgezonden door Radio 4. Yannick Nézet-Séguin dirigeert het orkest, enkele van de solisten zijn Isabel Leonard, Karita Mattila en Adrianne Pieczonka. Presentator Hein van Eekert heeft als gast in de studio mezzosopraan Annett Andriesen, die de rol van de priores Mme Croissy gezongen heeft.
NPO Radio 4: zaterdag 11 mei om 19.00 u.

Renaissance in Amsterdam
Het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Paul Van Nevel brengt in het Amsterdamse Muziekgebouw ‘Schatten uit de Renaissance’. Het programma wordt tijdens het concert bekendgemaakt.
NPO Radio 4: woensdag 15 mei om 20.00 u.

Rota’s opera
Filmmuziekcomponist Nino Rota componeerde naast het werk voor film ook nog tien opera’s. De komische opera Il cappello di paglia di Firenze uit 1945 werd vorig jaar uitgevoerd in het Teatro di San Carlo in Napels. De solisten, onder wie tenor Piero Adaini en sopraan Zuzana Marková, werden begeleid door het orkest van het theater onder leiding van Valerio Galli.
BBC Radio 3: donderdag 16 mei om 15.00 u.

Weektip

Liedkunst
Komend weekend begint in Zeist het Internationaal Lied Festival. Een referentie voor artistieke en muzikale kwaliteit is het werk van bariton Dietrich Fischer-Dieskau. In deze opname uit 1978 hoort u liederen van Schubert door de bariton, die wordt begeleid door Sviatoslav Richter.

Vorig artikel

Seizoen Musiktheater im Revier 2019/2020

Volgend artikel

Rattle leidt LSO in formidabele Faust

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.