AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuws

Opera in de zomer: Festival d’Aix-en-Provence

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 4: het Festival d’Aix-en-Provence.

Vogelvlucht

In het Théâtre de l’Archevêché zijn dit jaar Mozarts Requiem en Tosca te zien. (© Vincent Pontet)

De universiteitsstad Aix-en-Provence is iedere zomer het toneel van één van de bekendste internationale operafestivals. Vorig jaar nam Bernard Foccroulle afscheid als directeur, dit jaar beleeft voormalig De Nationale Opera-directeur Pierre Audi zijn eerste editie, al is het altijd de vraag welke producties hij al zelf heeft geprogrammeerd.

In zijn voorwoord op het programma kondigt Audi aan een nieuw hoofdstuk in Aix-en-Provence te beginnen, voortbouwend op het werk van zijn voorgangers. Zijn voornaamste doel: de relevantie van de opera’s en de muziek van de afgelopen vierhonderd jaar blijven bewijzen in onze moderne wereld.

Het festival telt dit jaar (2 t/m 22 juli) zes producties in de categorie opera: Mozarts Requiem (geënsceneerd), Tosca van Puccini, Jakob Lenz van Rihm, The Sleeping Thousand van Adam Maor, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Weill en Blank Out van Michel van der Aa (een werk dat in 2016 in wereldpremière ging op het Opera Forward Festival in Amsterdam). Daarnaast zijn er concerten, kleinschalige voorstellingen, masterclasses en andere activiteiten.

Onze keuze

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van het beroemde duo Kurt Weill en Bertolt Brecht springt in het oog, omdat de productie van Ivo van Hove komend seizoen ook bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien zal zijn.

De vier voorstellingen in het Grand Théâtre de Provence (6 t/m 15 juli) worden geleid door Esa-Pekka Salonen, die voor het koor van Pygmalion en het Philharmonia Orchestra staat. In de cast veel grote namen, zoals Karita Mattila, Alan Oke, Sir Willard White, Annette Dasch, Nikolai Schukoff en de Nederlandse bariton Thomas Oliemans, die de rol van Bill zingt. Een groot deel van de cast werkt in maart 2020 ook mee aan de serie voorstellingen in Amsterdam.

Clips en links

Volledige programmering Festival d’Aix-en-Provence 2019

Vorig artikel

Py's handelsmerk matcht Pelléas et Mélisande

Volgend artikel

Opera in de media: week 24 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.