Binnenkort

Opera in de media: week 24 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 24 van 2019 (8 – 14 juni) aandacht voor de Mozart-week op NPO Radio 4 en voor het optreden van Eva-Maria Westbroek en Mikhail Petrenko bij Amsterdam Sinfonietta in Arnhem.

Video

Nino Machaidze. (© Uli Weber)

Massenet in de Wiener Staatsoper
Sopraan Nino Machaidze zingt deze maand de titelrol in Manon van Jules Massenet bij de Wiener Staatsoper, naast tenor Juan Diego Flórez als haar geliefde Des Grieux. De regie van deze productie werd verzorgd door Andrei Serban, het geheel staat onder muzikale leiding van Frédéric Chaslin.
StaatsoperLive: zondag 9 juni om 19.00 u.

Gala in Wenen
Grote namen als Nina Stemme, Erwin Schrott en Sonya Yoncheva traden onlangs op tijdens het gala waarmee 150 jaar Wiener Staatsoper werd gevierd. Begeleid door het Staatsoper-orkest onder leiding van Marco Armiliato zongen de operasterren op en rond het buitenpodium voor het gebouw van de Staatsoper in Wenen. Op Arte Concert is de opname terug te zien.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Poolopera
De samenwerking tussen componist Stuart MacRae en librettist Louise Welsh leidde tot de nieuwe opera Anthropocene. Het stuk gaat over moderne thema’s als klimaatverandering. In de hoofdrollen zongen Jennifer France en Stephen Gadd. Stuart Stratford dirigeerde, Matthew Richardson regisseerde. Sinds kort staat de opname op YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=jvMV9I_uEzE

Audio

Avond Mozart-opera’s
In het kader van de Mozartweek van NPO Radio 4 brengt NTR Opera Live een verzameling fragmenten uit alle opera’s van Mozart. De avond is ingedeeld in blokken die onder meer “De beginjaren”, “Auf deutsch” en “Mopperende oude mannen” heten. Zang komt van zulke uiteenlopende namen als Hermann Prey, Charlotte Margiono en Anneliese Rothenberger.
NPO Radio 4: zaterdag 8 juni om 19.00 u.

Cavalli bij de BBC
De zaterdagavondopera van BBC Radio 3 komt deze week van Francesco Cavalli. Zijn La Calisto werd in maart dit jaar opgevoerd in het Teatro Real in Madrid. Bekende solisten in deze productie waren countertenor Dominique Visse, sopraan Karina Gauvin en countertenor Tim Mead. De ensembles Monteverdi Continuo Ensemble en Seville Baroque Orchestra werden geleid door Ivor Bolton.
BBC Radio 3: zaterdag 8 juni om 19.30 u.

Simone Kermes. (© Andreas Dommenz)

Kermes in Schwetzingen
In een opname van de Schwetzinger Festspiele 2019 hoort u Concerto Köln en sopraan Simone Kermes in werk van Händel. Daarna presenteert het Avondconcert het ensemble Stile Antico met oude muziek van onder anderen Thomas Tallis, Pierre de la Rue en Alexander Agricola.
NPO Radio 4: zondag 9 juni om 20.00 u.

Onbekende Donizetti
Le convenienze ed inconvenienze teatrali is een opera in twee bedrijven van Gaetano Donizetti. In de hoofdrollen zingen bariton Laurent Naouri en sopraan Patrizia Ciofi. De opvoering in Genève werd geleid door Gergely Madaras voor het Geneva Chamber Orchestra.
BBC Radio 3: donderdag 13 juni om 15.00 u.

Weektip

Mozart met een beat
Komende week staat NPO Radio 4 in het teken van Mozart. Van 10 tot en met 14 juni besteden veel Radio 4-programma’s aandacht aan de componist. De dagelijkse crypto in De ochtend van 4 gaat over Mozart, Lex Bohlmeijer fietst de Mozart-Radweg in Passagio en in Podium hoort u Mozart-kenners als Leo Samama en Hein van Eekert aan het woord. Sopraan Francis van Broekhuizen nam een speciale podcast op, helemaal gewijd aan Mozart. Er is ook een stemlijst die een top 50 oplevert. De keuze van de luisteraars wordt op vrijdag 14 juni uitgezonden vanaf 9.00 uur op NPO Radio 4.

De muziek die zeer vermoedelijk niet zal klinken op de radio, is die uit Mozart, l’opéra rock. De sfeer van Mozart, de taal van Molière en de muzikale ambiance van Broadway en Westend vormen een amalgaam in deze productie, die in 2009 in première ging in het Parijse Palais des Sports.

Vorig artikel

Opera in de zomer: Festival d'Aix-en-Provence

Volgend artikel

Luikse opera brengt nieuwe Puritani

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.