AchtergrondBinnenkortBuitenland

Opera in de zomer: Bregenzer Festspiele

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 6: de Bregenzer Festspiele.

Het decor is ontworpen door Philipp Stölzl en Heike Vollmer. (© Andrea Breitler)

Vogelvlucht

Wat de Bregenzer Festspiele uniek en beroemd maakt, is de Seebühne, een groots podium op de Bodensee met maar liefst 7.000 zitplaatsen. Hier presenteert het festival iedere zomer zijn pièce de résistance, vaak een bekende titel uit het repertoire. Het podium kreeg extra bekendheid door de James Bondfilm Quantum of Solace, die een scène rond de Seebühne bevat.

Naast het grote toneel op het meer heeft de Bregenzer Festspiele nog meer speellocaties. In het Festspielhaus ligt het accent op onbekende opera’s en op de Werkstattbühne wordt hedendaags werk gebracht. Verder zijn er voorstellingen in het Theater am Kornmarkt en randactiviteiten in de Seestudio en het Kunsthaus Bregenz.

Dit jaar vindt het festival van 17 juli tot en met 18 augustus plaats. Op de Seebühne was de afgelopen twee jaar Carmen te zien, die productie wordt nu opgevolgd door een nieuwe Rigoletto van de hand van regisseur Philipp Stölzl, met onder anderen Stephen Costello, Scott Hendricks, Franco Vassallo, Stacey Alleaume en Mélissa Petit in de hoofdrollen. Op de andere tonelen zijn producties van Don Quichotte, Don Quijote, Der Reigen, Wunderwanderwelt en Jevgeni Onjegin (jongtalentenproductie) te zien.

Onze keuze

Je gaat natuurlijk naar Bregenz om een voorstelling op de Bodensee te zien. De rest van de programmering staat in de schaduw van die hoofdshow, maar verdient niettemin aandacht. Het Oostenrijkse festival verrast vaak met zelden uitgevoerde of volledig nieuwe titels.

In het Festspielhaus is dit jaar driemaal Massenets prachtige opera Don Quichotte te zien, een ontroerende bewerking van het beroemde verhaal van Cervantes, die inzoomt op de liefde van de dolende ridder voor de mooie Dulcinée. Ook Don Quichottes knecht Sancho speelt een voorname rol.

In Bregenz is de opera te zien in een regie van de Parijse regisseur Mariame Clément. Daniel Cohen heeft de muzikale leiding. Hij leidt het Prager Philharmonische Chor en de Wiener Symphoniker. De hoofdrollen worden gezongen door Anna Goryachova (Dulcinée), Gábor Bretz (Don Quichotte) en David Stout (Sancho). De voorstellingen zijn op 18, 21 en 29 juli.

Clips en links

Volledige programmering Bregenzer Festspiele 2019

Vorig artikel

Wiener Staatsoper lanceert operastudio

Volgend artikel

DNO-talenten spelen Il matrimonio segreto

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.