Binnenkort

Opera in de media: week 26 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 van 2019 (22 – 28 juni) aandacht voor de radio-uitzending van Pelléas et Mélisande vanuit Nationale Opera & Ballet en voor het Rolex-gala in de Scala in Milaan met onder anderen Plácido Domingo.

Video

Dirigent Robin Ticciati. (© Marco Borggreve)

Tito in Glyndebourne
Vanuit Glyndebourne presenteert Mezzo Live HD een opname uit 2017 van Mozarts La clemenza di Tito. In de bak zit het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Robin Ticciati. De enscenering werd gemaakt door Claus Guth. In de rol van Tito zingt tenor Steve Davislim, Alice Coote is Vitellia en Joélle Harvey vertolkt Servilia.
Mezzo Live HD: zaterdag 22 juni om 17.00 u.

Tosca in Wenen
Nina Stemme en Piotr Beczala zijn de grote namen in de Tosca die de Wiener Staatsoper zondag opvoert en via een livestream deelt met de wereld. Dirigent Marco Armiliato staat voor het orkest, Margarethe Wallmann maakte de enscenering.
StaatsoperLive: zondag 23 juni om 19.00 u.

Nabucco met Michael Volle
Vanuit het Opernhaus Zürich brengt Arte Concert een livestream van Nabucco van Verdi. Bij het orkest onder leiding van Fabio Luisi zingen sopraan Anna Smirnova (Abigaille) en bariton Michael Volle (Nabucco). Na de livestream blijft de opname tot eind september beschikbaar.
Arte Concert: zondag 23 juni om 19.00 u.

Gala in de Scala
Het Rolex Ambassadors Gala, dat bedoeld is om geld op te halen voor de educatieve tak van de Scala in Milaan, vindt komende zondag plaats. Bekende namen als Plácido Domingo, Gustavo Dudamel, Jonas Kaufmann, Juan Diego Flórez en Sonya Yoncheva werken samen in een voorstelling die begint met de ouverture uit La forza del destino van Verdi. Ook werken van Gounod en Donizetti zullen klinken tijdens het gala, waarvoor de Wiener Philharmoniker naar Milaan reist.
Medici.tv: zondag 23 juni om 20.00 u.

Nieuw op YouTube

Film over Pavarotti
In de nieuwe documentaire Pavarotti gebruikt regisseur Ron Howard het medium opera om het verhaal van de Italiaanse tenor te vertellen. De film komt dit najaar in de Nederlandse bioscopen. PBS NewsHour sprak met de maker.

Audio

Debussy bij Opera Live
NTR Opera Live met Hein ‘the mezzoman’ van Eekert maakt de laatste uitzending vóór de twee maanden durende zomerstop. De opera die afgelopen dinsdag voor het laatst werd opgevoerd bij De Nationale Opera, staat op het programma. U hoort Elena Tsallagova, Paul Appleby, Peter Rose en Michael Wilmering in de verschillende rollen in Pelléas et Mélisande. Vooraf is er een interview met mezzosopraan Katia Ledoux, die de rol van Genevieve zingt. Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt geleid door Stéphane Denève.
NPO Radio 4: zaterdag 22 juni om 19.00 u.

Cardiff Singer
Vanuit St David’s Hall in Cardiff presenteren de BBC-radio en tv-kanaal Channel Four de finale van de Cardiff Singer of the World-competitie. Op het podium zit het BBC National Orchestra of Wales met dirigent Ariane Matiakh. De jury wordt gevormd door bekende namen als David Pountney, Frederica von Stade en Dame Felicity Lott.
BBC Radio 3: zaterdag 22 juni om 20.30 u.

Matrimonio bij de BBC
In de week dat De Nationale Opera Studio in Amsterdam tweemaal Cimarosa’s komedie Il matrimonio segreto uitvoert, brengt BBC Radio 3 een opname van het stuk, gemaakt in de Opéra Royal de Wallonie in Luik. Carolina en Paolino worden gezongen door Céline Mellon en Matteo Falcier. Sophie Junker is Elisetta. Het orkest van de Opéra Royal de Wallonie wordt geleid door Ayrton Desimpelaere.
BBC Radio 3: donderdag 27 juni om 15.00 u.

Koor in Haarlem
De zomerserie die de komende maanden het Avondconcert van Radio 4 vervangt, opent met vocaal. Op de eerste dag van de Koorbiënnale 2019 in Haarlem treden onder anderen sopraan Nikki Treurniet en alt Ingeborg Bröcheler aan met Cappella Amsterdam en het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, begeleid door het Residentie Orkest. Op het programma staan motetten van Orlando di Lasso en het requiem van Mozart.
NPO Radio 4: vrijdag 28 juni om 20.00 u.

Weektip

Tweehonderd jaar Offenbach
Het was deze week tweehonderd jaar geleden dat Jacques Offenbach werd geboren in Keulen. We vieren zijn verjaardag met een opname van zijn opéra-bouffe Orphée aux enfers. De uitvoering dateert uit 2009 en komt van het Festival de’Aix-en-Provence. Sopraan Pauline Courtin zong Eurydice en Julien Behr was Orphée. Het ensemble Camerata Salzburg werd geleid door Alain Altinoglu. De opname staat in een paar delen op YouTube.

Vorig artikel

DNO-talenten spelen Il matrimonio segreto

Volgend artikel

De Opera Studio (4): Lucas van Lierop

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.