Binnenkort

Opera in de media: week 27 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 van 2019 (29 juni – 5 juli) aandacht voor Andrea Chénier in Londen, de Haarlemse Koorbiënnale en Aida vanuit de Wiener Staatsoper.

Video

Verdi in de Staatsoper
Aida van Verdi wordt zaterdagavond door de Wiener Staatsoper op de planken gebracht. De livestream is de laatste van dit seizoen. Onder leiding van dirigent Marco Armiliato en met regisseur Nicolas Joel zingen Ekaterina Gubanova, Elena Guseva en Gregory Kunde de hoofdrollen.
Staatsoper Live: zaterdag 29 juni om 19.00 u.

Joyce DiDonato. (© Pari Dukovic)

DiDonato in Barcelona
Van een paar jaar geleden dateert een opname met mezzosopraan Joyce DiDonato in Barcelona. Ze bracht een programma met aria’s van onder anderen Purcell en Händel. Dirigent Maxim Emelyanychev leidde het ensemble Il pomo d’oro.
Arte: zondag 30 juni om 17.55 u.

Moniuszko opgevoerd
De uitvoering van Paria, een opera van de tweehonderd jaar geleden geboren componist Stanisław Moniuszko, in het operahuis van Poznán wordt live gestreamd door OperaVision. Het huis vroeg Graham Vick om het stuk te ensceneren vanwege de geboortedag van de componist. De rol van Idamor wordt gezongen door Dominik Sutowicz, Pavlo Tolstoy zingt Ratef. De muzikale leiding is in handen van Gabriel Chmura.
OperaVision: zondag 30 juni om 18.00 u.

Nieuw op YouTube

Emily de babbeldoos
Vloggers op YouTube in Nederland hebben het vooral over make-up, auto’s en gamen. Emily is een jonge Amerikaanse met interesse in zang. Ze neemt deel aan een jongtalentprogramma in Verona. Vloggen over klassieke muziek, is dat interessant? Kijk zelf voor het antwoord op die vraag…

Audio

Koorzang in Haarlem
Geen NTR Opera Live op de zaterdagavond tijdens de zomer, maar er wordt op NPO Radio 4 wel gezongen. Live vanaf de Koorbiënnale 2019 in Haarlem hoort u het Helsinki Chamber Choir onder leiding van Nils Schweckendiek. Het koor zingt werk van onder anderen Sibelius en Sweelinck. Daarna is het podium voor Ars Nova Copenhagen met dirigent Paul Hillier. Zij brengen werk van Peter Maxwell Davies, Louis Andriessen en Heinrich Isaac. Het programma komt rechtstreeks vanuit de Sint Bavo in Haarlem.
NPO Radio 4: zaterdag 30 juni om 19.00 u.

Sondra Radvanovsky. (© Pavel Antonov)

Giordano’s opera in Londen
Eerder deze maand werd bij het Royal Opera House in Londen Giordano’s opera Andrea Chénier opgenomen. In de titelrol zong tenor Roberto Alagna, sopraan Sondra Radvanovsky was Maddalena de Coigny. Het orkest en koor van het operahuis werden geleid door Daniel Oren.
BBC Radio 3: zaterdag 29 juni om 19.30 u.

The Rake’s Progress
De tournee van het jongtalentenproject Equilibrium van Barbara Hannigan deed op 25 mei Brussel aan. Dat optreden werd opgenomen voor de radio en is te horen in het Zomeravondconcert. Het ensemble LUDWIG en Cappella Amsterdam voeren onder leiding van Hannigan The Rake’s Progress van Stravinsky uit.
NPO Radio 4: zondag 30 juni om 20.00 u.

Fin de Partie in Milaan
De productie van Fin de Partie, de eerste opera van György Kurtág, was afgelopen jaar te zien in Milaan en Amsterdam in een enscenering van Pierre Audi. Een uitvoering uit de eerste serie bij de Scala is te horen in het operaprogramma van BBC 3. Dirigent Markus Stenz dirigeerde het Scala-koor en -orkest en in de belangrijkste rollen zongen – net als in Amsterdam – Frode Olsen, Leigh Melrose en Hilary Summers.
BBC Radio 3: donderdag 4 juli om 15.00 u.

Weektip

Weir over haar werk
De Britse componist Judith Weir komt dit weekend naar Nederland voor de uitvoering van haar kameropera Blond Eckbert door de Dutch National Opera Academy. U leest meer over het project op Place de l’Opera. In onderstaand interview vertelt Weir over haar werk. Ze voelt in de zaal hoe het publiek naar haar werk luistert en hoe dat ontvangen wordt. “I really have no expectations about audiences when I go to my own concerts.”

Vorig artikel

DNOA brengt Judith Weir en Lennox Berkeley

Volgend artikel

Belvedere opent met flashmob in Villach

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.