BinnenkortNieuws

DNO brengt Salome drie keer concertant

De Nationale Opera (DNO) brengt van 6 tot en met 14 februari drie concertante voorstellingen van Salome. Het Amsterdamse operahuis annuleerde eerder zijn geënsceneerde productie van Richard Strauss’ opera. De cast die daarvoor geëngageerd was, neemt de concertuitvoeringen voor zijn rekening.

De Amerikaanse sopraan Jennifer Holloway is toch nog te bewonderen als Salome. (© Arielle Doneson)

Door de versoepelingen in het coronabeleid van de regering kan Nationale Opera & Ballet weer open. De sluitingstijd van 22.00 uur en de anderhalvemeterregel vragen echter om ‘veel aanpassingen’, bericht het operahuis. Zo is er in de zaal slechts plaats voor 400 mensen. ‘Desalniettemin voelt de directie zich verantwoordelijk om juist in deze moeilijke tijden kunst en cultuur te blijven bieden.’

Oorspronkelijk zou DNO Strauss’ beroemde opera Salome van 29 januari tot en met 14 februari geënsceneerd opvoeren; een reprise van de productie van Ivo van Hove. Lahav Shani zou het Rotterdams Philharmonisch Orkest leiden. Het orkest neemt nu de drie concertante uitvoeringen voor zijn rekening, maar chef-dirigent Shani vindt de repetitietijd te kort en is teruggetreden. Cornelius Meister vervangt hem. Hij maakt zijn debuut bij DNO.

De cast is hetzelfde als bij de geplande scenische uitvoeringen, met Jennifer Holloway in de titelrol en verder onder anderen Brian Mulligan. De voorstellingen vinden plaats op 6 februari (14.00 uur) en 12 en 14 februari (19.30 uur).

Het Opera Forward Festival (5 tot en met 13 maart) zal ondanks de beperkte zaalcapaciteit doorgaan, laat DNO verder weten. Op het programma staan de wereldpremière van Eurydice – Die Liebenden, blind (een nieuwe opera van Manfred Trojahn), Denis & Katya van Philip Venables, I Have Missed You Forever en O | A | E.

Vorig artikel

Vroege Mozarts: Il re pastore

Volgend artikel

Oliemans maakt 25-delige podcast over Winterreise

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.