AchtergrondBinnenkortBuitenland

Opera in de zomer: Bayreuther Festspiele

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 9: de Bayreuther Festspiele.

Vogelvlucht

Het Festspielhaus in Bayreuth. (© Rico Neitzel / CC BY-SA 2.5)

Veel Wagnerianen brengen elk jaar een weekje door in Bayreuth. In de woorden van een Duitse bezoeker: “Es gehört einfach zum Sommer.” Vroeger waren de wachtlijsten erg lang, tegenwoordig valt dat wel mee en kan iedereen buiten die lijst om online tickets aanschaffen. Het Festspielhaus heeft geen eigen foyer, zodat pauzeren vooral een buitenactiviteit is. Men kan wel terecht in het naastgelegen restaurant en er is ook een cafetaria, maar bij voorkeur staan de meeste liefhebbers toch geduldig buiten in de rij voor een Bratwurst en een biertje. Dat kan leuke contrasten opleveren met de kleding van sommige dames.

Het programma van Bayreuth biedt door de jaren heen weinig variatie, aangezien er slechts tien verschillende opera’s worden uitgevoerd. Er valt dit jaar geen Ring te beleven, zodat de nadruk is komen te liggen op de op zichzelf staande werken uit de Wagnercanon. Nu de productie van Der fliegende Holländer na zeven seizoenen met pensioen is gestuurd, blijven er nog vijf over: Tannhäuser, Lohengrin, Die Meistersinger von Nürnberg, Tristan und Isolde en Parsifal. In 2020 staat een nieuwe productie van Der Ring des Nibelungen gepland, zodat naar alle waarschijnlijkheid twee van deze vijf volgend jaar niet meer te zien zullen zijn.

Onze keuze

De Festpiele opent op donderdag 25 juli met een nieuwe productie van Tannhäuser in een regie van Tobias Kratzer en onder de muzikale leiding van Valery Gergiev, die zijn Bayreuth-debuut maakt. Stephen Gould vertolkt de titelrol en zijn twee vrouwelijke tegenspelers zijn Ekaterina Gubanova (Venus) en Lise Davidsen (Elisabeth). Verder zijn onder meer Stephen Milling als Landgraf Hermann en Markus Eiche als Wolfram te horen.

Lise Davidsen zong zichzelf op 25 mei dit jaar in de kijker met een fenomenale vertolking van Sieglinde tijdens een concertante uitvoering van Die Walküre in De Doelen. Reden om met meer dan gewone belangstelling naar haar optreden uit te kijken. Gubanova was een mooie Venus in de Tannhäuser-productie van De Nationale Opera, waarin ook Stephen Milling te horen was.

Clips en links

Afgaande op Tobias Kratzers eerdere productie in Bremen zou Tannhäuser weleens een controversiële enscenering kunnen worden:

Valery Gergiev dirigeert de ouverture van Tannhäuser:

Lise Davidsen zingt ‘Dich teure Halle’ uit de tweede akte van Tannhäuser:

Markus Eiche zingt ‘O du, mein holder Abendstern’ uit de derde akte van Tannhäuser:

Een interview met Markus Eiche:

Volledige programmering Bayreuther Festspiele 2019

Vorig artikel

Win vrijkaarten voor Oliemans in Delft!

Volgend artikel

Corina van Eijk: verslaafd aan creëren

De auteur

Peter Franken

Peter Franken